Старши треньорът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски обяви, че иска от своите момчета пределна мобилизация, тъй като тимът ни има нужда от силен старт на Евробаскет 2011 в Литва. Според наставника, не можем да си позволим като грандовете да проспиваме първите срещи. Гвоздеят в програмата на контролите преди Европейското пък е гостуването на европейския шампион Испания.

Националите стартират подготовка в неделя, като се събират директно на Боровец.

„С почти всички съм се чувал по няколко пъти, здрави са. Твърдят, че се готвят самостоятелно, ще видим като дойдат на лагера. Имаме само 15 дни преди мачовете. Дано да дойдат в добро състояние,” сподели очакванията си Барчовски.

Относно мислите на някои играчи за отказване от националния отбор и желанието им за повече време за почивка и подготовка, той обясни: „Филип Виденов имаше такива мисли, чувстваше се уморен, но това бе за кратко. Той е мотивиран, заяви желанието си да играе. Засега всички ще дойдат. Разбира се, в разговорите ни има такива, които заявяват желание за почивка или друго. Но къде с разговори с мен, къде те са мислили, разговаряли са близки, ще бъдем всички.”

България ще играе контроли само като гост това лято, като със сигурност отпада традиционният турнир за Наградата на София. „Гостуването на 15 август в Испания е върха в програмата ни, но останалите контроли също са много силни. За мен мачовете са много, може би трябваше да са един-два по-малко, но нямаше как да откажем, например персонална покана от Испания,” заяви селекционерът.

„За мен е важно да има доста мачове, защото е важно да се включим с летящ старт на Европейското първенство. Докато има силни отбори, които могат да си позволят да влизат във форма постепенно, ние трябва да влезем в оптимална форма. Нямаме мачове в България, защото не можахме да го постигнем. Не успяхме да направим Награда на София. Лошото е, че не можем да играем пред българска публика, но в крайна сметка Европейското е навън,” допълни той.

Относно съперниците ни в група D – Русия, Словения, Белгия, Грузия и Украйна – Барчовски отчете:„Следя всичко, което пише. Имам доста разговори с треньори, агенти. Но същинското разузнаване ще започне през август. Засега в нашата група всички отбори са заявили пълни състави, с всички звезди. В другите групи има такива звезди, които не искат да играят.”