Генералният мениджър на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски е един от най-опитните в българския щаб. Именно специалистът води за последно националите на Европейско първенство, през 2005 година, в Сърбия и Черна гора. Тогава на нашите не им достигна малко, за да вземат победа, но сега Барчовски е сигурен, че с малко късмет, ще я постигнем.

„Тренировки и 13 контролни срещи предстоят от днес до 5 септември, до началото на Европейското първенство. Повечето проверки ще са тук в София, имаме две излизания навън. Имаме и идеи за публиката по време на тези контроли,” обясни Барчовски.

„Съперниците са определени, гвоздея на програмата е европейският шампион Русия, който е тук на 17 и 18 август. Накрая на август гостуваме в Словения, където играем с Гърция и Словения. Имаме много силни съперници, смятам, че програмата е добра.”

За сравнението с Евро 2005, той сподели:„Смятам, че в момента сме по-добри, имаме много силен треньор, играчите ни са израснали, имаме нови попълнения като Джабер и Васко Евтимов. Тези играчи, и аз, нямахме шанс да направим нещо голямо, макар че играхме добре. Надявам се с мъничко късмет да оставим своята диря.”

Плеймейкърът Ибрахим Джабер бе поканен да играе в Лятната лига на НБА в САЩ, но по неизвестни причини, той отказа и в момента не е ясно защо. „Нямам информация, трябваше да участва на Лятната лига и да пристигне на 1 август. Възможно е поради отсъствието да дойде и по-рано, но засега го чакаме на 1 август,” каза Барчовски, а за възможността да бъде натурализиран още един американец - Ърл Джеръд Роуланд – добави: „Сега каквото и да кажа, ще е рано. Ще кажем на 21, на пресконференцията. Аз съм оптимист, смятам, че може да се случи.”

Една от най-силните страни на България ще бъде доброто познаване на съперниците Полша, Турция и Литва. „Това е основната задача на Тони Дечев и Любо Минчев, те са напред с материала, много са съвестни, готови са. В това отношение ще бъдем по-добре от всички останали,” обеща Росен Барчовски.