Ангажиментите на сръбския специалист Светислав Пешич към национални ни тим по баскетбол ще са само неформални през лятото. Сърбинът, който се водеше консултант на родната федерация, няма никакви договорни отношения с родната централа. В щаба на селекционера пък влиза Иван Чолаков, който бе поканен от Росен Барчовски, вместо сърбина Оливер Костич.

„С Оливер Костич водих разговор по време на жребия за Европейското първенство във Вилнюс и той има намерение да се пусне като старши треньор на някой отбор. Смята, че е необходимо кариерата му да мине на по-горно стъпало. Търси си такъв отбор. Също така не знаеше, ако не стане, дали ще го оставят помощник в Жалгирис. Миналата година така се получи, че се наложи последните 15 дни да си замине. Тази година щеше да стане същото и аз прецених, че тази година екипът ми трябва да бъде през цялото време, така че той отпадна като вариант”, коментира Росен Барчовски пред Гонг и продължи:

„Любо Минчев ще се включи почти месец след началото на подготовката и на мен ми беше крайно необходим някой опитен специалист, опитен помощник-треньор и без колебания се спрях на Иван. Много опитен треньор, с много позитивни човешки качества, който смятам, че ще е необходим за това тежко лято. Работил е с част от играчите, които сега ще са в основата на този национален отбор като юноши тогава, когато се изграждаха като играчи. Без колебания го поканих и се радвам, че той прие.”

Колкото до ангажиментите на Светисла Пешич към националния тим Барчовски каза: „Чувам се периодично с Пешич. За последно преди около 10 дни. Няма никакъв ангажимент черно на бяло към нашия национален отбор. Единствено по човешка линия се разбрахме, когато си види точно програмата за лятото, ще дойде един-два пъти за по няколко дни по време на подготовката и ако е възможно някъде на мачовете. Сега на 25-26 юни има семинар в Белград и той е лектор там, така че имам среща с него, за да поговорим. Той ще ни помага, но неформално.”