Българският национален тим по баскетбол победи със 102:90 (29:22, 17:25, 26:14, 30:29) точки Финландия в решителната европейска квалификация, която се игра в зала „Универсиада”.

С този успех реалните шансове отборът ни да попадне на шампионата на Стария континент се увеличи многократно. Така момчетата на Пини Гершон вече са с актив от 4 победи и 2 загуби. В първата среща българите победиха като гост Финландия с 22 точки разлика.

Пред изпълнената зала и екзалтираните фенове баскетболистите ни показаха дух и характер и заслужено стигнаха до успеха.

„Трикольорите” ни поведоха убедително в началото на мача. Момчетата на Пини Гершон взеха първата четвърт с 29:22 точки, но след това допуснаха да се стигне до равенство (37:37). Гостите се възползваха от лекия хаос в защитата на българите и поведоха в резултата, а след това затвориха втората част в своя полза при 47:46 точки.

Третата четвърт обаче бе изцяло за българите. След изключително добро представяне на Ибрахим Джабер и Деян Иванов, баскетболистите ни успяха да поведат с 10 точки разлика (61:51), а след това да увеличат разликата, като в крайна сметка показаха, че ще се борят до последната сирена за победата. Третата част завърши при 72:61 точки за „трикольорите” ни.

В последната част българите не изпуснаха инициативата и стигнаха до крайния успех със 102:90 точки. Чудесен мач изигра плеймейкърът Ибрахим Джабер, който завърши с 29 точки. Деян Иванов добави 18 точки, а Филип Виденов, който контузи ръката си и почти не игра през второто полувреме, записа 12 точки. За финландците най-резултатен бе Шон Хъф - 26 точки.

В събота България почива, а в следващия си мач в сряда - 17 септември, гостува на Италия.