Американката Ноел Куин от WNBA ще подсили женския ни национален отбор по баскетбол за допълнителните квалификации през януари, съобщи BulgarianBasket.com.

Националките ни, водени от Николай Боруков, останаха на последното, четвърто място в Група D от квалификациите за Евробаскет 2009 жени. Те обаче имат шанс да стигнат до финалите в Латвия, ако завършат първи в Група A на допълнителния квалификационен турнир, в конкуренцията на Украйна и Германия.

В опита си да се класира за европейското, женският ни национален тим ще ползва услугите на още една натурализирана чужденка след Таня Чиров, този път американка, която никога не е играла в нашето първенство - по примера на мъжкия тим от последните две години. Както знаем, мъжката гарнитура "повлече крак" с тази практика, натурализирайки специално за квалификациите първо Родерик Блекни миналата година, а сега и представилия се отлично Ибрахим Джабер.

Ноел Моник Куин е на 23 години, висока е 183 см. От 2005 до миналата година играе в колежанското първенство (NCAA) за престижния университет на Лос Анжелис UCLA с много добри показатели. През пролетта на 2007 г. е избрана под номер 4 в драфта на WNBA от отбора на Минесота Линкс. За "Рисовете" в дебютния си сезон играе в 34 мача и постепенно се утвърждава в стартовата петица като основен пойнт гард. През сезон 2007 изравнява клубния рекорд за най-много си асистенции със 148 (средно 4.4), а в последната среща подобрява този за най-много в един мач, подавайки 14.

През сезон 2008 започва в основна петица вече в 25 от общо 32 мача и подобрява процентите си на стрелба, а също така намалява броя на грешките си средно мач. След края на сезона в WNBA е привлечена в литовския ТЕО Вилнюс, с който в момента участва в женската Евролига на ФИБА. Там досега тя има по 8 точки, 4.3 борби и 1.8 асистенции средно на мач.

В националния ни отбор Ноел Куин ще бъде използвана от треньора Боруков като гард-крило. Първата среща, в която ще я видим с екипа на България, е домакинството срещу Украйна на 4 януари в Русе.