Мъжкият национален отбор по баскетбол загуби с 80:83 (25:25, 15:16, 18:15, 22:27) гостуването си на Чехия в квалификация за Световното първенство в Япония, Филипини и Индонезия през 2023 година. Двубоят беше решен с тройка на Мартин Петерка в самия край на срещата. Двубоят премина през няколко обрати, като възпитаниците на Росен Барчовски наваксаха пасив от 11 точки в последната четвърт. Добрата новина е, че победата на "лъвовете" със 79:70 в Ботевград дава преднина на нашите в преките двубои с чехите. И двата отбора са с баланс 1:3 в група "F". 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Срещата започна добре за домакините, които след 2:30 минути игра поведоха с 11:3. Петерка вкара две тройки за чехите, а Сенал добави още една точна стрелба от далечно разстояние. Серията на Чехия набъбна на 11:0 след кош на Хрубан, което наказа селекционерът на България да вземе таймаут. Важен кош на Александър Янев свали разликата на 7 точки за 18:11. Доброто представяне на крилото на Берое продължи и той записа седмата си точка за "трикольорите" при 20:13. Тройки на Станимир Маринов и Дий Бост, както и два успешни наказателни удара на Янев доближиха България само до точка от домакините. Отлична защита на Васил Бачев и кош в последната секунда на Бост затвориха първия период при равен резултат - 25:25. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Втората четвърт започна отлично за България и Васил Бачев с тройка даде аванс на гостите. Капитанът на Академик Пловдив продължи със страхотната си игра и увеличи преднината на "лъвовете" с още една успешна стрелба от зоната за три точки за 27:31. След серия от пропуски кош на Емил Стоилов принуди селекционерът на Чехия да вземе таймаут. Втората четвърт беше преполовена след  успешна индивидуална акция на Янев за 30:35. С кош на Кислинк и нова тройка на Петерка домакините стигнаха до ново равенство в резултата. Хрубан се разписа от трудна позиция за 41:38. Два успешни наказателни удара на Станимир Маринов свалиха пасива на България до точка, а в последната секунда Емил Стоилов пропусна да изведе нашите напред. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Хрубан вкара тройка веднага след почивката, а Стоилов върна две точки. Нов кош на Стоилов след отлична асистенция на Маринов позволи на България да излезе напред с 46:47. Нова тройка на Сашо Янев и грешка на чехите накара селекционера на домакините да вземе нов таймаут при 46:50. Успешна стрелба на Павлин Иванов през ръка отново даде четири точки аванс на "лъвовете" при 48:52, а две поредни тройки на Иванов увеличиха преднината на 53:58. В последните секудни на третата четвърт възпитаниците на Росен Барчовски на два пъти пропуснаха от тройката след изстрели на Павлин Иванов и Васил Бачев и се оттеглиха с преднина от вде точки 56:58 след 30 минути игра. 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Последният период стартира ударно за българите и Васил Бачев реализира поредна тройка. Пет последователни точки на Петерка изравниха резултата. Маринов отново изведе България напред, но Хрубан реализира точна стрелба от тройката и Чехия излезе напред при 64:63. Домакините продължиха със серията и тройка на Хрубан направи резултата 69:63. Тройка на Кизлинк направи резултата 75:65. Константин Костадинов бе точен веднъж от наказателната линия, но добра игра под коша на Кизлинк отново даде двуцифрен аванс на домакините - 77:65. Павлин Иванов отговори с тройка, а след това беше свирено техническо нарушение на Станимир Маринов за симулация, след което Хрубан беше точен за 78:69. Важна стрелба от тройката на Маринов намали пасива на българите до шест точки - 78:72.

1:20 преди края Стоилов изпусна два наказателни удара, но Янев хвана борбата в нападение, след което Павлин Иванов вкара тройка. Бост отне топката в следващата атака, а Маринов с фантастичен пробив през Хрубан реализира още две точки - 80:77. 45 секунди преди края активната защита на Бост даде резултат, американецът отне топката, след което беше фаулиран от Сенал. Бост беше забравен на тройката и с успешна стрелба изравни. Американецът сбърка при атака на "лъвовете", което позволи на Петерка да реализира от тройката 1.6 секунди преди края. Последната стрелба в мача беше на Сашо Янев от зоната за три точки, но беше неточна и така "трикольорите" загубиха с 83:80.

Най-резултатен за България беше Александър Янев със 17 точки. Още 16 точки добави Станимир Маринов, с 14 точки остана Павлин Иванов. По още 11 вкараха Дий Бост и Васил Бачев.

За Чехия невероятен мач изигра Войчех Хрубан с 29 точки, 6 борби и 5 асистенции. Още 25 точки вкара Мартин Петерка, а с 13 точки завърши Томаш Кизлинк. 


ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ЧЕХИЯ: Ондрей Сенал, Томаш Кизлинк, Войчех Хрубан, Петр Бохачик, Мартин Петерка

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост, Станимир Маринов, Чавдар Костов, Александър Янев, Емил Стоилов