Александър Везенков стресна щаба на националния отбор по баскетбол, след като получи травма в глезена в последната контролна среща срещу Македония миналия петък.

Крилото на Барселона обаче заяви категорично, че ще бъде на 100% готов за първия мач от предварителните квалификации за Световно първенство. България замина днес за Португалия, където на 2 август предстои първа среща от групата.

"Добре съм чувствам, не съм тренирал, но щом съм тук, няма да го мисля. Отивам, на 100% ще бъда, и най-важно е сряда вечерта да се представим на ниво," категоричен бе Везенков. "Доктор Белев каза, че сме минали с лекото, трябва да почивам 2-3 дни. Аз исках още днес да тренирам, но не ми разрешиха. Имаме тежък път, да мине всичко както трябва и утре ще направя 1-2 тренировки там и сряда ще съм напълно готов за трудния сблъсък."

"Ще е много тежко, гледахме Португалия, добър отбор, играе агресивно, с много голяма енергия. Но отиваме, за да победим. Миналата година се опитвахме да играем добре. Тази отиваме само, за да победим, всичко останало ще е провал. Мисля, че ще направим един много добър двубой," коментира съперника първият българин, избиран в Драфта на НБА.

От групата с три отбора за същинските квалификации се класират първите два, което прави задачата пред тима ни задължителна. "Не ни тежи това, ние сме професионалисти. Хубаво е да има очаквания от нас, всеки от нас го знае. Затова казвам, че отиваме да победим. Първият мач винаги е най-важен," заяви Везенков.

"Ние почнахме с три победи, после два мача не играхме добре. Но контролите са в историята. Важното е в сряда. Никой няма да помни, че сме играли добре срещу Македония, ако не играем добре в сряда. Най-важното е да покажем добра игра и да победим там," допълни той.

Лидер ли е младият талант сред останалите си колеги? "Аз не се приемам като лидер. Всички момчета могат да допринасят еднакво. В един мач един ще вкара, в друг - друг. Имаме много класни състезатели. Важно е всеки да си знае ролята в отбора, да играем заедно и всеки да спазва указанията на треньора."

Извън националния отбор, Барселона продължава да прави нова селекция и да взима конкуренти за поста на Везенков. Той обаче не се притеснява от факта. "Не съм говорил с никой, но не ме притеснява никой. Аз съм готов да си спечеля отново ролята. Могат да вземат 1-2-3, колкото искат. Аз съм готов за битка. Готов съм да покажа, че това, което се случи миналата година, не е случайно," завърши Александър.