„Безспорно това е голям успех за българския баскетбол и за самия Данчо. Той е човек с безспорно много голям талант, който попадна на най-доброто място за развитието си. Силно се надявам, че нещата ще вървят по-най-добрия начин”, заяви президентът на баскетболния Левски 2014 Константин Папазов по повод трансфера на 18-годишния българин Йордан Минчев в турския гранд Фенербахче.

„Дори се случи малко по-бързо, отколкото сме очаквали. Но направи силно Европейско. Проблемите в Левски 2014 дадоха възможност на млад играч като него, на 16 години, да влезе в мъже. Бързо се разви и всички тези фактори повлияха положително. Безспорно моят контакт с Желко Обрадович е също плюс”, добави още Тити Папазов в интервю за официалния сайт на родната баскетболна централа.

„Нищо не би се случило, ако самият Минчев  не притежаваше качества. В спорта няма връзки. Радвам се много за него, познавам го много добре. Човек, който на 12-13 години дойде в София – справи се с много трудности, със страшна грижа от страна на Иван Гогов, който му беше треньор в юношите. Реално Данчо много рано започна да се бори в живота сам, естествено с помощта на Иван Гогов и Събин Маринов, който е първият му треньор. Това са хората, на които Данчо в годините трябва да бъде вечно благодарен”, коментира още Папазов и продължи:

„Преминаването му във Фенербахче е доста значимо за нашия баскетбол. Естествено, истинският смисъл на този трансфер ще бъде тогава, когато той получи своята още по-голяма реализация като играч. На този етап той е един много перспективен, талантлив баскетболист, пред който има сериозен хоризонт, много добри условия. Въпросът е да ги реализира, в което аз не се съмнявам.”

- Той вече 2 месеца изкара в Истанбул като проби…

- Да, от 22 август е там. Много по-рано обаче бяха факт неговите качества. Имаше и процедура, той трябваше да навърши 18 години, за да може да стане по-безпроблемно преминаването му.

Никой по никакъв начин не му е пречил и не е създавал проблеми, всички се радваме. Може би най-много от всички се радват неговите родители и Гогов, когото аз причислявам като човека след неговите родители, който най-много се е грижил за него. Оттук нататък остава да има късмет, да е жив и здрав и да успее да реализира този потенциал, който смятам, че ние сме го оценили. А безспорно го е оценило и ръководството на Фенербахче и такъв треньор като Обрадович.

- Какво казват Данчо, Обрадович за престоя на българина във Фенербахче досега?

- Данчо е много доволен. Оставили сме всичко да движат те и по никакъв начин не сме създавали препятствия около това да се реализира този негов трансфер. Това е голямо признание за България. Ще се радвам тогава, когато той успее да изпълни този договор. Успее ли да изпълни този договор, значи е направил много значима крачка в своя живот и в своята кариера.

Минчев е много трудолюбив, впечатлени са от неговото трудолюбие, от неговото желание, от характера. Дори и в коментарите той евентуално да бъде преотстъпен на друг отбор, но да стои и да тренира с тях, той е декларирал уважението и респекта си към тренировъчната философия и процес на Обрадович. И е склонен, ако няма нещо много добро като решение, да не се избързва. При всички случаи той има да развива своята физика. Имаше операция преди две години и ще мине специално възстановяване на коляното си. Просто на много високо е там всичко и се надявам да бъде много добре.

- Само за Евролигата ли има картотека?

- На този етап има само за Евролига, защото в турското първенство има право на 6, а те са 9 чужденци. Но той е само на 18 години. Ясно е, че идеята на Фенербахче е повече перспективата, която има в него, отколкото тази конкретна година – да се усъвършенства, да се развива като играч.