Младият треньор Тина Димитрова вече месец е в Италия, където ще работи в школата на Римини. Димитрова замина за Апенините заедно със сина си – Димитър Димитров, който пък облече екипа на местния тим. 15-годишният Митко, който е национал на България в своята възраст, пое по стъпките на друг млад български баскетболист - Георги Сираков.

Димитрова, която бе начело на женския баскетболен отбор на Левски Спартак и женския ни национален тим до 20 години, получи покана да работи в школата на Римини лично от боса на агенция „Интерперформансис” Лучано Капикьони.

„Трябваше ми една седмица, за да свикна в Италия и ми беше ужасно трудно, защото животът е доста по-различен и нещата са доста по-спокойни. В България се работи от сутрин до вечер и тъй като бях свикнала с този динамичен ритъм, в началото имах чувството, че съм попаднала в санаториум. Не започнах работа веднага, защото трябва да науча езика. Ще работя с момичета. Първо идеята беше да работя с момчета, но тъй като има отбор за момичета, предпочетох да работя с тях. Започнах веднага курсове по италиански и мисля, че се справям доста добре. Занимавам се с момичетата 2-3 пъти седмично, едната група са 12 годишни, а другата 16-18 годишни. Предполагам, че до месец-два ще започна нормален ритъм на работа”, коментира Тина Димитрова за Гонг.

Що се отнася до младока Митко, който пък явно уверено върви по стъпките на кака си – националката Екатерина Димитрова, то майка им Тина сподели: „Тук съм най-вече заради Митко. Все пак на 15 години е доста трудно за едно дете да се справи само в чужбина. Ходи на училище. Все още не играе официални мачове, защото трябва да се уреди необходимата документация, за да играе в италианското първенство. Иначе тренира със 17-годишните и 19-годишните. Още на първата седмица треньорът на 19-годишните прецени, че Митко може да тренира с тях. Всяка седмица имат по 2 приятелски мача, а включително играха и с отбора на Бенетон Тревизо, където разбрах, че е подписал Павката Иванов. Доста добре се справя и с тренировъчния процес, а и в училище. Учителката особено по математика е приятно изненадана от неговите знания. Тук наистина се държи много на училището и ходят 6 дни в седмицата.”

„Нищо в живота не е сигурно и не знаеш дали решението, което си взел е правилно. Бих искала в България всичко да е нормално, за да могат младите момичета и момчета да остават в страната, защото най-добре е човек да е в родината си. Поради една или друга причина знаем какво е нивото на нашето първенство и как се работи с подрастващите. Но мисля, че нещата отиват на по-добре и това, което чувам за училището на Пини Гершон и ако наистина се направи такова училище, ще направя всичко възможно да се върнем в България”, каза още Тина Димитрова и допълни:

„Не пренебрегвам работата на треньорите в България, защото и аз съм част от тях, но взех това решение да дойдем тук, защото всичко става много трудно и са нужни невероятни усилия. Мога да кажа, че треньорите, които наистина разбират от своята работа са поставени пред всякакви препятствия. Пожелавам на Павката, а и на всички момчета, които са поели по своя път да успеят. Разликата е, че тук нещата са много по-организирани и подредени. Поздравявам всички в България и им пожелавам успех, а най-много на Тити, който наистина гори в работата си.”