Българските баскетболисти в испанската елитна лига АСВ Васил Евтимов и Калоян Иванов играха много силно за своите отбори Групо Капитол Валядолид и ВивеМенорка. Докато Евтимов и компания се поздравиха с успех обаче, Иванов и съотборниците му бяха безсилни срещу гранда Барселона.

Няколко мача след завръщането си след контузия, Васко Евтимов вече върна старата си форма. Центърът записа дабъл-дабъл – 11 точки и 12 борби, и бе сред най-полезните на терена за победата на Валядолид над Групо Бегар Леон с 94:88 след продължение. В редовното време двубоят завърши 75:75, а в следващите пет минути домакините вкараха страхотните 19 точки и заслужиха победата. Най-резултатен за Валядолид бе Бодикер 25 точки, Жозеф Гомис добави 22. За гостите от Леон, които на практика вече са изпаднали от елита, Чеми Уртасум вкара 27 точки.

Въпреки успеха си, тимът на Евтимов няма шанс да попадне в плейофите, като заема златната среда. Там е и ВивеМенорка, но отборът с Калоян Иванов в състава на теория все още може да се бори за влизане в първите осем, но реално това надали ще се случи.

ВивеМенорка днес имаше много тежка задача – гостуване на Барселона. През първото полувреме островитяните се държаха много добре и създадоха главоболия на „каталунците”, които мислеха повече за Евролигата и предстоящия мач с Макаби Тел Авив. След почивката обаче домакините се стреснаха и постепенно изградиха преднина от десетина точки, която се запази и до края на срещата, дошъл при 74:64.

Калоян Иванов се бореше като лъв под коша на Барселона и овладя 12 отскочили топки, като реализира и четири точки за 24 минути. За неговия тим най-резултатен бе Марио Стоич с 16 точки. За Барса Роже Грумау вкара 16 точки, а Фран Васкес добави 15.

До края на редовния сезон в Испания остават пет кръга. Към момента отборите, които продължават в плейофите са Реал Мадрид, Ховентут, Барселона, ТАУ Керамика, Памека, Билбао Баскет, Уникаха и Акасваю Хирона.