Българската баскетболистка Радостина Димитрова и нейният испански тим Виаонети Винарос ще се борят за класиране в първа лига на местния шампионат. Димитрова, която е една от младите надежди на родния женски баскетбол е съотборничка с друга българка -Мария Цанкова.

„Всичко е наред. Надяваме се, че ще бием и ще влезем в първа лига. Много искам да успеем. Това ми е мечтата. Добър отбор сме и мисля, че имаме шансове. Уверена съм, въпреки че първите два месеца ми беше трудно, но не се отказвах. Трябваше да покажа какво мога и че съм заслужила да съм тук в Испания. Показах, че мога повече отколкото очакват. Надявам се, че тук хората са доволни. Аз нямам никакви оплаквания. Испания ми харесва и съм доволна от всичко”, споделя Радостина Димитрова от Испания.

Що се отнася до начина на живот и езика Тина, както я наричат приятелите разказва: „Разбирам всичко, но още не мога да говоря. Живея с американка и с нея си говорим на английски. Мария например се справя много добре. Доволна съм, че съм с нея. Добре, че беше тя в началото, когато ми беше трудно.”

Общо три българки ще играят плейофи за класиране в Лега Феменина, най-добрата испанска лига за жени. Радостина Димитрова и Мария Цанкова с Виаонети Винарос и Теодора Ангелова с Гарбапром Бембибре ще участват на допълнителен турнир в началото на другия месец. В последния кръг от шампионата на втора испанска дивизия Виаонети Винарос спечели като гост на Ла Бела Казабланка с 91:88 точки и завърши на трето място в своята дивизия с актив от 21 победи и само 5 загуби.

Винарос на Димитрова и Цанкова попадна в група с отборите на - Пио 12, Дон Писо Жирона и Гарбапром Бембибре на Теодора Ангелова.

Финалният турнир ще се проведе в Сантяго де Компостела от 30 април до 4 май. Отборите в двете групи играят помежду си, а първите два тима в класирането отиват на полуфиналите. Победителите се класират за Лига Феменина.

„Мисля, че можем да стигнем до първа лига. Играем все по-добре. В началото ни беше трудно, защото не се познавахме. Аз много си харесвам отбора, направо си го обичам. Мисля, че можем да се класираме и много се надявам това да се случи”, отсича 22-годишната Радостина Димитрова и добавя, че не е мислила за следващия сезон. „Нека първо видим какво ще направим в плейофите”, е коментарът на Тина на въпрос за бъдещето.

По повод идеята на бившия й старши треньор в ЦСКА Георги Божков за възстановяването на „червените ангели”, младата ни състезателка, която се гордее с майка си – една от големите личности в женския ни баскетбол Евладия Славчева, заяви:

„Идеята е много добра, но мисля, че няма да е както миналата година, няма да е същото. Много ще се радвам да има ЦСКА, но ще е различно.”