Илиян Евтимов и неговият ДойчеБанк Скайлайнърс се класираха за полуфиналите на немската Бундеслига, след драматичен пети двубой от четвъртфиналната серия срещу Байер Леверкузен. След като взеха четвъртия мач с точка разлика, и днес Евтимов и съотборниците му победиха „на косъм” с 59:58.

Илиян Евтимов, който определено е един от двамата най-добри български легионери тази година, даде начален тласък на своя тим, и вкара 13 точки само през първите шест минути. Крилото бе фантастичен в тази четвърт, със 100-процентова стрелба, но за съжаление след това изпадна в дупка и не вкара нито един кош. В защита Евтимов също имаше добри изяви, като завърши с четири борби, четири откраднати топки, както и с две аситенции. Българинът с френски паспорт, очевидно изнервен в края, напусна и преждевременно терена с пет лични нарушения.

Двата отбора изиграха първа резултатна четвърт и си реализираха общо 47 точки, но след това – във втората част – вкараха едва 18. След почивката домакините стопиха изоставането си и след равностойна заключителна част и резултатът бе почти равен.

В този момент за втори пореден мач точната ръка на ветерана Паскал Ролер не трепна и той вкара два наказателни удара 7.31 секунди преди сирената. В последвалата ответна атака МакКой не съумя да отбележи и остави победата в ръцете на ДойчеБанк Скайлайнърс.

Паскал Ролер бе най-резултатен в срещата с 16 точки, а Джими МакКини добави 14. С по 14 за домакините завършиха Рансфорд Бемпонг, Бекъм Уайрик и Брент Бейли.

Това бе последен мач в залата на Байер Джайънтс Леверкузен, тъй като от следващия сезон тимът се мести в Дюселдорф, защото Байер вече няма да е спонсор на отбора.

На полуфинал ДойчеБанк Скайлайнърс ще спори с Телеком Бон, като мачовете са на 27, 29 май и 1 юни, а евентуалните четвърти и пети срещи – на 3 и 5 юни. В другия полуфинал ще спорят АЛБА Берлин и Олденбург.