За първи път в историята на баскетбола българин е №1 в Евролигата. Звездата на Олимпиакос  Александър Везенков бе определен за най-полезния играч на сезон 2022/23 в надпреварата на специална церемония в Каунас, където ще се проведе Финалната четворка. 

Крилото безспорно беше най-добрият баскетболист на своя отбор, като до началото на финалната четворка постигаше средни показатели от 17.2 точки и 6.8 борби при коефициент на полезно действие от 21.2. 

Така той си заслужи още два приза - най-добър реализатор и част от Идеалната петица на турнира. 

Възможност да гласуват за MVP имаха възможност фенове, журналисти, капитаните и треньорите на отборите от Евролигата. 

Спортист №1 на България за 2022 година се превърна в едва втория баскетболист след Нандо де Коло, който печели както приза за най-полезен играч, така и наградата Алфонсо Форд за най-добър реализатор. Французинът стори същото през сезон 2015/16 като играч на ЦСКА Москва. 

Везенков става третият играч на Олимпиакос, избран за MVP, след Милош Теодосич през 2010 г. и Василис Спанулис през 2013 г.

Гръцкият гранд спечели редовния сезон, а място на финалната четворка в Каунас намери след драматични мачове с турския гранд Фенербахче. На полуфиналите на турнира гърците се изправят срещу Монако.