Александър Везенков официално се превърна във втория българин с мачове в НБА след Георги Глушков. Най-полезният играч в Евролигата помогна на своя Сакраменто Кингс да направи солиден старт на новия сезон в най-силната лига в света, след като тимът му се наложи със 130:114 (32:24, 40:34, 33:29, 25:27) над Юта Джаз при гостуването си в “Делта Сентър” в Солт Лейк Сити. Най-полезният играч в Евролигата бе сред отличниците за “кралете”, като за 16 минути игрово време, влизайки от пейката, се отличи с 8 точки, 2 борби и 2 откраднати топки при 3/6 стрелба от игра и 2/5 от тройката +/- от +9. Везенков отбеляза всичките си точки в първото си включване от пейката в първата четвърт и началото на втората, когато се включи успешно в двете фази на играта. 

Gulliver/GettyImages
23 снимки

Така за първи път от 37 години насам българин отново взе участие в мач от Лигата на извънземните, след като единствено по рода си до този момент бе настоящият президент на родната федерация Георги Глушков, който прекара един сезон във Финикс Сънс през 1985/86.

При оставащи 5:43 минути до края на първата четвърт Александър Везенков написа нова златна страница в историята на българския баскетбол, след като се превърна във втория българин с минути в НБА. Той замени Кийгън Мъри и само няколко секунди след това реализира първата си тройка в най-силната лига в света за 18:20 в полза на Сакраменто. Българинът захапа Кели Олиник в защита, а в една ситуация остана на мисмач срещу Колин Секстън, като изигра добра защита срещу него и сложи ръка в лицето му при стрелба от средно разстояние, която бившият гард на Кливланд пропусна. Тимът на Майк Браун продължаваше да води в резултата - 21:24 в своя полза.

Веднага след таймаута Везенков опита втора тройка, която този път бе неуспешна, но след това най-полезният играч в Евролигата отново се отличи със страхотни действия в защита, след като открадна топка от гарда на опонента Крис Дън. Харисън Барнс пък се развихри и наниза шест бързи точки, за да изстреля "кралете" напред при 21:30. Серията на гостите продължи с чудесна добавка на Везенков, който вече имаше пет точки на сметката си. Откриващият период завърши при аванс от осем точки за Сакраменто – 24:32.

БГНЕС / BGNES
11 снимки

Везенков остана на паркета за началото на втората четвърт и оправда доверието на своя треньор, като отбеляза втората си тройка в мача, за да се превърне във втория най-резултатен играч на "кралете" до момента - 24:35. Първото включване на Везенков в мача завърши след осем поредни негови минути на терена, като на паркета се завърна Кийгън Мъри. В следващите минути гостите поддържаха огъня, като авансът им достигна 14 точки при 40:54 в средата на втория период. Харисън Барнс не прощаваше през първото полувреме - 22 точки при 8/8 стрелба от игра, а Сакраменто водеше с 49:65 към края на втората четвърт. Бившият играч на Голдън Стейт Уориърс достигна границата от 27 точки на полувремето, като благодарение най-вече на него Сакраменто си осигури 14-точков актив на почивката при 58:72. 

start-photo.bg
14 снимки

Втората поява на Александър Везенков на терена бе при оставащи 4:55 минути от третата четвърт, когато той отново смени Кийгън Мъри. Петият опит на Везенков от тройката не намери целта, а след това той бе надигран под коша от Кели Олиник, което обаче нямаше лоши последици за "кралете", тъй като авансът им все още бе сериозен - 82:98. Малко след това пък Малик Монк сътвори едно от най-добрите изпълнения на деня, след като заби през Крис Дън за 82:102. 

Вторият престой на Везенков на паркета не бе толкова запомнящ се като първия му, като все пак той добави още една открадната топка към актива си. Българинът бе заменен при оставащи 9:11 минути от последната четвърт при резултат 91:110 в полза на Сакраменто, като още едно негово появяване на терена не бе изключено предвид резултата. Все пак Юта бе далеч от мисълта да развява бялото знаме и регистрира серия от девет поредни точки, за да се опита да се закачи за своя съперник - 96:110. Отборът на Майк Браун нямаше проблем с това да поддържа убедителната си преднина, като при оставащи три минути до края на редовното време дистанцията бе 18 точки при 107:125. Накрая Майк Браун даде шанс на хората от третата петица като Алекс Лен, Кеслър Едуардс и новобранците, като крайният резултат бе 114:130 в полза на Сакраменто.