Най-добрият играч в Евролигата по баскетбол за миналия сезон – Александър Везенков, се завърна на паркета за своя Сакраменто Кингс, но отборът му загуби тежко с 93:112 точки (21:29, 25:36, 27:22, 20:25) в гостуването си на Филаделфия Севънтисиксърс в среща от редовния сезон на НБА. Спортист №1 на България за последните две години, който пропусна последните два срещи на „кралете“, тази сутрин получи шанс за 8:32 минути игра от треньора Майк Браун, в които отбеляза 2 точки, като бе 1/5 при стрелбите от игра и добави още 5 борби.

Снимки: БТА / BTA
29 снимки

За пореден път в основата на поражението за Сакраменто бе стрелбата за три точки, като те успяха да отбележат едва 8 от 39 опита или едва 20%. Ди'Арън Фокс бе най-резултатен за гостите с 21 точки, 5 борби и 4 асистенции. Кайлър Мъри завърши с 15 точки, 8 борби и 3 асистенции, а Домантас Сабонис направи дабъл-дабъл от 14 точки, 12 борби и 5 асистенции.

Домакините пък отново бяха без голямата си звезда Джоел Ембийд, но това не им попречи а стигнат до разгромния резултат, като над всички за Фили бе Тобиас Харис, който наниза рекордните за сезона 37 точки, а освен това направи 7 борби и 3 асистенции. Тайрийз Макси добави 21 точки, 3 борби и 4 асистенции, а Никола Батум завърши с 14 точки, 6 борби и 3 асистенции.

Везенков се появи в игра в началото на втората четвърт, когато резултатът бе 29:21 точки за домакините. Секунди след появяването си на паркета той стреля за тройка, но пропусна. Вторият му опит за стрелба пък бе блокиран от Бамба, а след това не успя и при третия си опит отблизо, когато бе притиснат от часовника.

Сакраменто като цяло продължаваше да изпитва трудности с организирането на атаките си и Филаделфия се възползва, за да продължи да трупа методично преднината си, която набъбна до 40:24. Междувременно Везенков отново седна на пейката.

Чак в средата на втората четвърт Домантас Сабонис отбеляза първите си две точки в мача със забивка, за да намали изоставането на тима си на 33:46. „Кралете“ обаче влязоха в нова серия от пропуски, особено от тройката, и Фили продължи безпощадно да трупа преднина, която мина 20 точки при 58:36. На полувремето пък резултатът бе 65:46 в полза на домакините.

Снимки: Gulliver/GettyImages
22 снимки

Сакраменто опита да се върне в мача в началото на третата част след две поредни успешни стрелби, но много бързо Филаделфия се възползва от последвалите грешки на „кралете“ и си върнаха преднината от над 20 точки за 74:52. Все пак гостите спечелиха тази част и намалиха изоставането си до 73:87 преди финалната четвърт, макар че стрелбата им за три точки бе едва 25%.

В последната четвърт също не настъпи някаква голяма промяна, като „сиксърс“ продължаваха да водят играта и да поддържат добра преднина, която отново надвиши 20 точки при 98:77. В заключителните пет минути Майк Браун свали гарда, изваждайки всичките си титуляри. Това пък даде шанс на Везенов да запише още минути в игра. Той отбеляза и първите си точки, след като се пребори под коша и вкара за 89:108.

В крайна сметка Филаделфия се поздрави с успеха със 112:93, като така сложи край на лошата си серия от три поредни загуби. Отборът вече има 24 победи и 13 поражения, като се намира на третата позиция в Източната конференция. Сакраменто пък е с 23 победи и 15 поражения на петото място във временното класиране на Запад. В следващите си мачове Сиксърс посрещат Хюстън Рокетс, докато Кингс гостуват на Милуоки Бъкс.