Звездата на Олимпиакос Александър Везенков смята, че много неща в българския баскетбол трябва да се променят. Спортист №1 на България за 2022 г. коментира състоянието на спорта в страната пред сръбския сайт Sportklub.rs.

"Беше много хубав момент да играем срещу всички тези баскетболисти от НБА, Евролигата. Мисля, че се справихме добре. Победихме Грузия, загубихме от Черна гора и от Белгия в края. Не знам кога ще бъдем пак на Евробаскет, защото с всички тези прозорци за мачове не знам дали винаги ще мога да помагам на отбора. Българският баскетбол не е на най-високо ниво, не е дори на средно ниво. Не знам кога ще е следващата възможност да се класираме на европейско, но се надявам да не ни отнеме 10-15 години да го направим отново", каза Везенков.

Попитан какво трябва да се направи в българския баскетбол, той отговори: "Много неща трябва да се променят - от треньорите до федерацията и начина, по който се работи. Не знам колко светло е бъдещето, освен ако всички не се хванат да работят заедно. Но трябва да започнем да работим от най-малките, да започнем да произвеждаме играчи, защото не мога да се сетя за трима български играчи, които да играят извън България. Дори в Еврокъп, Шампионска лига - не мога да се сетя. Трябва да се замислят за това. Не съм тук да критикувам, надявам се да намерят начин да играем на Евробаскет и да започнат да създават играчи, защото другите балкански държави правят повече играчи, България изостава, но според мен всичко може да се случи, ако го мечтаеш и работиш, за да го направиш."

Везенков прави страхотен сезон с Олимпиакос в Евролигата и е фаворит за наградата за най-полезен играч (MVP). Той е начело в класацията при реализаторите със средно по 17.6 точки на мач и е №1 и по коефициент на полезно действие с 22.3. Крилото е на второ място и по борби в Евролигата. Олимпиакос спечели редовния сезон , а на четвъртфиналите ще срещне "Фенербахче".

Везенков заяви, че мисли за отбора, а не за своето представяне: "Всеки в тима има талант и се опитва да го покаже. Не мисля за себе си прекалено много, важно е отборът да побеждава."

Везенков беше посочен за един от най-добрите баскетболисти извън НБА. Той коментира и евентуалното преминаване в НБА, където правата му се държат от Сакраменто. В последните месеци и треньори, и хора от ръководството на тима пътуваха до Гърция, за да гледат мачове на Везенков.

"Разбира се, НБА е мечта за всеки, който играе баскетбол. Но не искам да отивам там само за да кажа, че съм го направил. Ако ситуацията е добра, отборът ме иска и намерим начин и възможност, може да бъде направено нещо. Когато казвам възможност, говоря за това да мога да играя и да показвам кой съм. Но в момента целта ми е само "Олимпиакос" да играе във Финалната четворка на Евролигата, нищо друго, мисля само за това", допълни Везенков.