Българската баскетболна звезда Александър Везенков е играчът с най-голяма заплата в Евролигата. Това отбелязва специализираното издание „Eurohoops“, което дни преди старта на новия сезон в турнира направи класация на играчите с най-високи възнаграждения.

В публикацията се посочва, че размерът на заплатите е бил събран от местни източници и посочената сума е преди приспадането на съответните местни данъци и други такси.

Везенков, който през лятото напусна НБА и се завърна в Олимпиакос, оглавява класацията със заплата от 4,1 милиона долара. Втори с 3,75 млн. е звездата на Ефес Анадуло Шейн Ларкин. Бившият играч на Бостън Селтикс е двукратен шампион на Евролигата.

Последното десето място в класацията заемат трима играчи, които получават по 2,2 милиона долара на година. Това са Еван Фурние (Олимпиакос), Найджъл Хейс-Дейвис (Фенербахче) и Уили Ернангомес (Барселона).

Това означава, че Александър Везенков взима почти двойно повече от Фурние, който е вторият играч на Олимпиакос в класацията. Французинът също през лятото напусна НБА и премина в гръцкия гранд.

„Eurohoops“ допълва, че съвсем малко не е достигнало в листата да попаднат Торнике Шенгелия (Виртус Болоня) и Хуанчо Ернангомес (Панатинайкос), които прибират по 2,1 милиона.

ИГРАЧИТЕ С НАЙ-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ В ЕВРОЛИГАТА

1. Александър Везенков (Олимпиакос) – 4,1 милиона долара

2. Шейн Ларкин (Анадолу Ефес) – 3,75 млн.

3. Майк Джеймс (Монако) – 3 млн.

4. Костас Слукас (Панатинайкос) – 2,8 млн.

5. Валтер Таварес (Реал Мадрид) – 2,7 млн.

6. Кевин Пънтър (Барселона) – 2,6 млн.

7. Кендрик Нън (Панатинайкос) – 2,5 млн.

8. Никола Миротич (Олимпия Милано) – 2,5 млн.

9. Дариъс Томпсън (Анадолу Ефес) – 2,3 млн.

10. Еван Фурние (Олимпиакос), Найджъл Хейс-Дейвис (Фенербахче), Уили Ернангомес (Барселона) – 2,2 млн.