Сакраменто Кингс победи Торонто Раптърс с резултат 135:130 точки (36:27 41:30 30:40 28:33) в среща от редовния сезон на НБА. За съжаление българският национал в тима на „кралете“ – Александър Везенков, отново не попадна в ротацията на отбора, воден от Майк Браун и остана на пейката през целия двубой. Това е третият пореден случай, в който родният баскетболист гледа мача отстрани и общо шести от началото на сезона.

Над всички на паркета бе Домантас Сабонис, който се отчете с „трипъл-дабъл“ – 24 точки, 15 борби и 11 асистенции, а Дe’Арън също допринесе с 24 точки и 4 асистенции. „Дабъл-дабъл“ пък записа Кийгън Мъри – 18 точки и 12 борби. За отбора на Раптърс добър мач направиха Скоти Барнс и Имануел Куикли, които записаха по 20 точки. Един от лидерите на тима - Паскал Сиакам, се отчете с 18, а от пейката добро включване направи германецът Денис Шрьодер, също с 18.

Снимки: БТА / BTA
35 снимки

В класирането Сакраменто е пети на Запад с баланс от 21 победи и 13 загуби, докато Торонто е едва 12-и на Изток с актив от 14 успеха и 21 поражения.  Следващият мач на тима от столицата на Калифорния ще бъде на 8 януари срещу Ню Орлиънс Пеликанс.

В стартовата петица на домакините бяха избрани Харисън Барнс и Кийгън Мъри по крилата, Домантас Сабонис в центъра, както и на гардовете Крис Дуарте и Де'Аарън Фокс. От другата страна на паркета гостите започват с крилата Ар Джи Барет и Паскал Сиакам, центърът Якоб Пьолтъл, както и гардовете Скот Барнс и Иманюъл Куикли.

Първата четвърт започна равностойно, като до средата двата отбора се движиха точка за точка. Тогава домакините реализираха два поредни коша, с които дръпнаха с пет точки, а не след дълго се видяха и с двуцифрена преднина. Малко преди края на частта Раптърс получиха правото да изпълнят два наказателни удара, които бяха реализирани и „кралете“ затвориха частта при 36:27. Над всички бе центърът на Сакраменто Домантас Сабонис, който единствен от своите се задържа на паркета през 12-е минути и реализира 12 точки, като се доближи и до „дабъл-дабъл“, добавяйки 7 борби.

Във втората част „кралете“ продължиха доброто си представяне и съвсем скоро след подновяването на играта си върнаха двуцифрената преднина. Гостите обаче се съвзеха и към средата на четвъртината нанизаха четири поредни коша, с което съкратиха изоставането си до четири точки. Сакраменто обаче направо избухна в края с две поредици като съперниците си и не само че си върнаха за пореден път преднината с двуцифрен резултат, но и приключиха полувремето с убедителна разлика от 20 точки и 77:57.

За съжаление, и в тази част не успяхме да видим Везенков на паркета, като най-добрият спортист на България за 2023-а година остана на пейката. Междувременно там застана и най-ефективният от първата час Домантас Сабонис, който се появи отново в средата на частта и оформи своя „дабъл-дабъл“, като дори се доближи до „трипъл-дабъл“, записвайки 12 точки, 10 борби и 6 асистенции. С двуцифрен резултат полувремето приключиха и Ди'Аарън Фокс (10), Харисън Барнс (12) и Кийгън Мъри (14).

Третата част бе една идея по-оспорвана, като гостите от Торонто опитаха да наложат натиск, но не съумяха веднага да съкратят изоставането си. Това се случи чак към края на четвъртината, когато три последователни коша доближиха Раптърс на десет точки от домакините и съумяха да влязат в последната част при изоставане от 97:107.

Везенков пак остана през цялото време резерва, като от неговите съотборници Кийгън Мъри успя да оформи „дабъл-дабъл“, стигайки до 14 точки и 10 борби, а Ди'Аарън Фокс продължи с отличната си стрелба и записа на сметката си 20 точки.

В последната четвърт Торонто се върна много сериозно в двубоя. До средата на частта двата отбора си разменяха кош след кош, но тогава тимът от Канада направи поредица от девет безответни точки, като намали изоставането си на едва три точки при 126:123 при малко над 4 минути до края. Сакраменто обаче се събуди и съумя да удържи преднината си, благодарение на силните изяви на Мъри, Сабонис и Фокс. В крайна сметка тимът на Майк Браун спечели със 135:130 точки, но Александър Везенков остана на пейката и не записа време на паркета.