Въпреки че сложи подписа си върху нов договор със своя Олимпиакос, НБА не е затворена страница за Александър Везенков. Както стана известно вчера, “червено-белите” обявиха, че са удължили споразумението си с най-добрия български баскетболист до лятото на 2025-а година.

Това обаче не означава, че Спортист №1 на България за 2022-ра няма да има възможността да премине отвъд океана и да облече екипа на Сакраменто Кингс - отборът, който държи правата му в най-силната лига в света.

Вариантът Везенков да премине в състава на “кралете” се крие в това българинът да откупи договора си с Олимпиакос. Максималната сума, която трябва да бъде изплатена на гръцкия гранд, ако се стигне до откупуване, е 1.5 милиона евро, твърдят медиите в Гърция. В такива случаи обикновено състезателят поема по-голямата част от задълженията към европейския си тим.

 

Иначе, самият Везенков ще заработи максимално 1.4 милиона евро до края на настоящия сезон. През сезон 2023/24 заплатата му в Олимпиакос ще нарасне до 1.6 милиона евро, а през сезон 2024/25 тя ще се увеличи до 1.8 милиона евро.

Интересното е, че българинът дори няма да попадне сред десетте най-скъпоплатени баскетболисти в Европа, въпреки че вече е смятан от мнозина за най-добрия състезател на Стария континент. В десетката по заплати през настоящия сезон попадат Торнике Шенгелия, Томаш Саторански, Кевин Пангос, Николо Мели, Майк Джеймс и Уил Клайбърн, които получават по 2 милиона евро. Най-скъпоплатеният играч в Евролигата остава звездата на Барселона Никола Миротич, който печели по 5 милиона евро.