С актив от 3 победи и 4 загуби приключи участието си тимът на българина Мартин Ангелов на Националните баскетболни финали в САЩ за 8 клас. Постижението за Ню Джърси Солджърс е отлично, имайки предвид изключително силната конкуренция на 48 отбора от цяла Америка. Това са отборите, които достигнаха до финалите след определен квалификационен цикъл и самото присъствие на тима на Солджърс за втора поредна година е невероятен успех.

Като добавим и факта, че Ангелов се връща вкъщи и с три награди от индивидуалните състезания на финалите (първи в стрелбата от наказателната линия, трети в уменията и трети в стрелбата от тройката) участието му в невероятния комплекс на ESPN в Орландо бе повече от успешно.

Отлично представяне на Мартин Ангелов на финалите в САЩ

източник: Личен архив

Ангелов бе в основата на класирането на тима през последните два сезона, но миналата година не успя да вземе участие на финалите в Хемптън, Вирджиния заради счупена китка на лявата си ръка. Тазгодишните финали в Орландо, Флорида бяха първите на българския талант и представянето му на тях бе отлично. Турнирът се игра пред множество скаути и треньори на университети и гимназии, а в него на практика участие взеха около 450 от най-талантливите деца за тази възраст (2002 год.) от Щатите.

Българинът бе най-резултатен за тима си, приключи със средно по 15.1 точки на мач (общо 106 за 7 изиграни мача) и впечатли с представянето си. На финалите в това състезание се играе 4 части по 8 минути или общо 32 минути.

Един мач под нивото на отбора в предварителната групова фаза на турнира му костваше попадане в горната половина на бракета. На практика три от четирите загуби на Ню Джърси Солджърс бяха с общо 9 точки (една с 4, една с 3 и една с 2 точки в групата). Във втората фаза на състезанието Ангелов и Солджърс играха в Classic бракета на турнира и благодарение на българина попаднаха въвClassic Final Four. 

В един оспорван мач Мартин Ангелов (20 точки) донесе успеха на тима си над Палм бийч със 66-64 след като отбеляза победния кош 4 секунди преди края на продължението (видео).

14-годишният Мартин Ангелов е номер 1 в САЩ в стрелбата от наказателната линия

В последните две срещи от турнира и умората си каза думата, но въпреки това Ню Джърси Солджърс бяха на прага да постигнат нови два успеха. Едната среща загубиха с 3 точки (57-60) от състава на Coleblooded от Далас, а в последния мач отстъпиха на Basketball University от Хюстън с 4 точки разлика 47:51.

За участието си във Final four на Classic бракета Ню Джърси Солджърс получиха плакет и медали.

Предстои кратка почивка за Ангелов след изключително дълъг сезон и изиграни над 100 срещи на различни нива в шампионатите в Америка, чиято кулминация бе участието на финалите на AAU  в Орландо.

В началото на август Мартин Ангелов ще вземе участие на много силен камп на Hoop Group, на който е поканен и за който разноските са поети от страна на LCMR – гимназията, за която той ще играе в следващите години.