Александър Везенков подписа 3-годишен договор със Сакраменто Кингс за новия сезон в НБА. Но пътят към това започва точно преди 10 години и обвързва един куп сделки, в които са свързани правата на доста големи баскетболисти, пише "24 часа". 

На 12 юли 2013 г. е първата сделка, която влияе на бъдещето на Везенков. Или преди 10 години. Сделката е между Бостън Селтикс и Бруклин Нетс. “Селтикс” вземат Джералд Уолъс, Кийт Богънс, МарШон Брукс, Крис Джоузеф, избори в първия кръг от драфта през 2014, 2016 и 2018 г., както и опцията да се размени избора на тимовете в първия кръг през 2017. “Нетс” придобиват Пол Пиърс, Кевин Гарнет, Джейсън Тери и Диджей Уайт.

От тази сделка “Селтикс” през 2014 година избира гарда на Кентъки Уайлдкетс Джеймс Йънг под номер 17 в драфта. Две години по-късно мястото на избора е под номер 3. И е привлечен Джейлън Браун от Калифорния Голдън Беърс. Браун вече има няколко мача на звездите. Изборът през 2018 г. преминава по друг път.

На 30 август 2017 г. Кливлънд Кавалиърс взема Айзея Томас и избора в първия кръг на Бруклин за 2018 г. Към Кливлънд поема Кайри Ървинг. Томас се проваля на медицинския тест и вместо това “Кливлънд” взема избора във втория кръг на драфта на Маями Хийт, който вече е в Бостън. От тази сделка под номер 8 Кливлънд взема гарда на Алабама Кримсън Тайд Колин Секстън.

На 3 април 2017 г. Бостън Селтикс се възползва и от правото да размени избора в драфта с Бруклин за същата година. “Нетс” получават като компенсация този във втория кръг. Компенсацията е спазарена, защото “Бруклин” трябва да посочи първи кого взема. “Селтикс” в друга сделка праща този избор на Филаделфия 76 на 19 юни. “Селтикс” вземат номер 3 плюс избора в първия кръг на Лос Анджелис Лейкърс през 2019 г. И тук идва първият момент, в който се замесва директно името на Везенков. 

Под номер 1 в драфта за 2017 година е избран Маркел Фулц. И Филаделфия 76 се прецаква, защото с третия избор “Селтикс” прибират Джейсън Тейтъм, който прави доста по-добра кариера. Заради първоначалната сделка Бруклин Нетс избира чак под номер 22 с квотата Вашингтон Уизърдс и взема бъдещата звезда Джаред Алън от Тексас Лонгхорнс.

Под номер 27 “Нетс” прибира и Кайл Кузма от Юта Ютс. И идва моментът за компенсацията във втория кръг. Тя е под номер 57 и с нея е избран Везенков, тогава в Барселона. Интересното е, че драфтът е в Бруклин, в залата на “Нетс”, и домакините са първите, които селектират българина. 

На 14 януари 2021 г. е сключена тройна сделка между Кливлънд Кавалиър, Бруклин Нетс и Хюстън Рокетс, в която е включен самият Джеймс Хардън.

“Кавалиърс” получават Джаред Алън и Тауриън Принс от “Нетс”, както и правата на Везенков. Срещу това те изпращат гарда Данте Екзъм, първи избор в драфта през 2024 г. и още един във втория кръг на “Рокетс”. Хардън пък поема към Бруклин, а към Хюстън тръгват Карис Леверт, Родионс Курукс, три избора в първия кръг на драфта и право да се разменят такива с “Нетс”.

И на 23 юни миналата година Кливлънд Кавалиър купува избора под номер 49 във втори кръг на драфта само няколко часове преди началото. Той е в Сакраменто Кингс през сделки с Чикаго Булс и Мемфис Гризлис.

Първо на 8 февруари 2018 година Мемфис Гризлис придобива Брайс Джонсън и втория избор в драфта през 2022 г. на Детройт Пистънс срещу Джейс Енис III. Вторият избор в драфта през 2022 г. тръгва към Сакраменто Кингс и правата на Робърт Уудуърт II. “Гризлис” пък придобиват правата на Ксавие Тилман. Така срещу този избор във втория кръг Сакраменто Кингс взема правата на Везенков и малка трансферна сума. 

А с 49-ия избор “Кавалиърс” прибират Айзея Мобли от Саут Каролайна Троджънс. И това е краят на една доста сложна схема за появата на втория българин в НБА.

Александър Везенков отлетя за САЩ, за да бъде представен официално в новия си отбор и да му бъде направена програма за лятната подготовка. Новият сезон започва на 18 октомври. Везенков призна, че малко се притеснява, защото всичко в САЩ е по-голямо. Дори и зоната за тройката.