Отборът на Монако ще бъде съперник на гръцкия Олимпиакос, с българина Александър Везенков в състава, на полуфиналите в баскетболната Евролига за мъже.

Монако стана третият тим, който се класира за Финалната четворка след като победи израелския Макаби Тел Авив с 97:86 (26:33, 27:16, 19:21, 25:16) като домакин в петата среща от четвъртфиналните плейофи и спечели серията с 3:2 успеха. Това ще бъде първо участие в историята на клуба.

Финалната четворка на Евролигата ще се проведе в литовския град Каунас, като полуфиналите ще се играят на 19 май, а двубоят за третото място и битката за титлата са насрочени за 21 май.

В другия полуфинал Барселона очаква съперника си след петия мач от серията между Реал Мадрид и Партизан по-късно тази вечер.

Решителния пети сблъсък между Монако и Макаби бе много оспорван и протече с размяна на водачеството на няколко пъти. Гостите от Тел Авив поведоха със 7 точки след 10 минути игра - 33:26, но баскетболистите на Монако започнаха втора част със серия 15:0 и обърнаха до 41:33. Макаби Тел Авив успя пак да излезе за кратко напред при 47:45 две минути и половина преди почивката, но в края на първото полувреме домакините имаха аванс от 53:49.

И след почивката двата състава продължиха да се преследват в резултата, като преди последните 10 минути преднината на Монако бе само две точки - 72:70. Едва в заключителните моменти домакините пречупиха противника и се стигна до малко по-голяма разлика.

Майк Джеймс изигра страхотно първо полувреме за Монако, а през второто представянето му бе повлияно от контузия на глезена. Той завърши с 21 точки, 5 борби и 4 асистенции за успеха, а Джордан Лойд добави 21 точки и 2 борби.

За израелския отбор най-полезен бе Уейд Болдуин с 27 точки, 6 борби и 7 асистенции.