Баскетболният треньор Людмил Хаджисотиров - Удо определи като уникален ден за българския спорт, за българския баскетбол и въобще за България, осъществилия се в събота трансфер на Александър Везенков в Сакраменто Кингс от Националната баскетболна асоциация (НБА).

"Това реално е най-високо ниво в света. Нашата държава да има човек на това ниво е уникално. Още по-хубаво е, че Везенков се доказа в Европа и то по най-добрия начин, надскочи много очаквания, ставайки Най-полезен играч (МВП) на Евролигата и това е най-естествената следваща стъпка чисто логично. Иначе само по себе си това е изключително трудно, да стигнеш до това ниво и мисля, че чрез него много хора ще живеем мечтите си, които ние самите сме имали", коментира Хаджисотиров в интервю за БТА.

"През 90-те години, когато нямаше интернет и всякакви неща в България НБА беше страшно популярно и всички гледаха НБА може би заради Майкъл Джордан, Меджик Джонсън – тази уникална генерация. И дори от моите приятели тогава никой не гледаше европейски баскетбол, който беше толкова скучен, че се чудехме как да гледаме повече НБА. Сега нещата се промениха. Евролигата стана супер интересна за гледане като баскетбол, но пък НБА и смяната на правилата позволяват именно да повече европейци и момчета като Везенков да получат шанс и дай Боже да успее да се докаже. Смятам, че когато има личен пример, интересът се увеличава много повече като цяло към спорта, а в случая с Везенков би трябвало да се увеличи и към НБА, но всички знаем между баскетболните хора, че реално това е най-високото ниво на баскетбол, на талант, да не говорим и на пари в света, а също и като професионализъм. Колкото и силно да играе човек в Европа, винаги еталонът за доказване си остава НБА като най-силната лига", каза бившият треньор на Рилски спортист.

"Убеден съм, че силните изяви на европейските играчи помагат за отварянето на лигата към Европа, защото в края на 80-те и началото на 90-те години пионерите, които бяха европейци в НБА, минаха през ужасно трудни неща. Първо, защото трябваше да играят срещу една феноменална генерация, може би най-силната в историята на баскетбола, така че хора като Дражен Петрович, Владе Дивац, Тони Кукоч са минали през най-трудното в може би най-силните години в НБА, когато имаше тотална защита, страшен атлетизъм, много тактика. Това донякъде проправи път на следващата генерация – Предраг Стоякович, Дирк Новицки, Тони Паркър, Пау Гасол и сега вече нещата и със смяната на правилата съвсем се отвориха. Преди малко прочетох, че Домантас Сабонис е преподписал със Сакраменто за 217 милиона долара за още пет години, което са някакви космически суми. Това са заплати от по 50 милиона долара, а най-високият бюджет на отбор в Евролигата на Барселона е в рамките на 42-43 милиона. Просто това са съвсем други измерения, но играта и доминацията на европейците, на чужденците в последните години е много радостна и това дава пример и надежда на всяко едно момче, че може с много работа и упоритост да стигнеш до там. Ние досега нямахме за България такъв пример и изключително много се радвам, че точно Александър Везенков прави това нещо, защото той е много свястно момче извън баскетбола, много работлив, скромен и е страхотен пример за всички деца, които в момента се занимават със спорт или които ще го направят", заяви още Людмил Хаджисотиров.

Попитан за мнението му за треньора на Сакраменто Майк Браун, Хаджисотиров коментира: "Майк Браун е треньор на много високо ниво. Той изкара Кливланд до финалите преди години, след това беше в щаба на Стив Кър в Голдън Стейт, а мисля, че беше и в националния отбор на САЩ. Той е треньор, който обича европейските играчи и чужденците, играе по-различен стил, който се доближава доста и до Евролигата. Особено в нападение, със страшно много движение на топката и на хората. Един от моите треньори от преди е добър приятел с него и това, което имам като информация от него още от миналата година е, че той доста харесва Александър Везенков и имаше голямо желание още преди този сезон да опитат да го привлекат. Като цяло има много позитивно отношение към Везенков."

Колкото до ситуацията в състава на Сакраменто, чийто екип ще облече Александър Везенков, Людмил Хаджисотиров разказа: "Ситуацията се промени с отбора, защото те тази година направиха огромен скок нагоре, завършиха трети в Западната конференция, която е адски силна и е пълна с много класа и талант. Това за мен е нож с две остриета, защото те имат много силен гард в лицето на ДиАрън Фокс и център – Сабонис, което отваря играта на останалите. Мисля, че точно в такава ситуация Везенков може да пасне много добре. От друга страна конкуренцията в отбора е много голяма и той трябва да се бори наистина за всяка минута. В Америка общо взето не им пука, че идваш от Евролигата или дали си бил МВП на Евролигата, или съответно идваш от отбор, в който си вкарвал по 7 точки, тях ги интересува какво правиш там на място и как се адаптираш в тяхната среда и система. Неманя Биелица беше МВП на Евролигата, а не успя да се адаптира добре към НБА. Същевременно един Никола Йокич, който тук играеше в Адриатическата лига отиде и направи невероятна кариера там."

"Аз съм позитивно настроен. Знам, че Везенков е много трудолюбив, упорит и смятам, че може да пасне много добре в тази система. Всички ще се гордеем много и ще му стискаме много палци. В НБА, освен приспособяването, устойчивостта, е много важна и играта в защита. Там тя е по-трудна за европейците, защото в Евролигата имаш доста взаимопомощ, докато в НБА трябва да можеш да пазиш повече един на един. Затова например един феноменален талант и професор по баскетбол като Милош Теодосич, който доминира в Евролигата, имаше страшен проблем в НБА и затова не можеше да играе там. Но смятам, че в нашия случай с Везенков, той много добре предугажда ситуациите, много хубаво се движи с топката, плюс е висок, има голямо тяло и мисля, че ще може да запълва пространства, а точно тези правила биха му помогнали страшно много в нападение. Другото нещо е чисто адаптацията към самия отбор, стил на игра и реално най-голямата разлика между Евролигата и НБА е атлетизмът на играчите и чисто индивидуалната класа на играчите. Но наистина аз съм много позитивно настроен и смятам, че може да го направи. Той е много зряло и интелигентно момче и смятам, че много добре знае, че ще трябва да се доказва от първата секунда там и реално всичко започва от начало. Но съм убеден, че може и ще го направи по най-добрия начин", продължи българският баскетболен специалист.

"За мен всяко българско момче или момиче трябва да мисли по този начин, че е възможно. Ние сме мислили така, когато сме били подрастващи, въпреки че не е имало българин в НБА, а сега, когато на практика имаш такъв позитивен пример и то на терена, и извън него, по-добро нещо от това няма. Много е важно нашата държава и федерация, и въобще всички да използват този шанс и да направят огромен маркетинг и промоция на Везенков и на баскетбола като цяло. Защото това е златен шанс. Кога пак ще влезе българин в НБА един Господ знае. Всички си пожелаваме това да се случва по-често, но това е един феноменален шанс. Везенков е един диамант на нашата реалност и трябва да го използваме по най-добрия начин, защото това наистина е страхотна гордост и пак казвам – ние ще изживеем много от нашите мечти чрез него", завърши Людмил Хаджисотиров./БТА