Баскетболният Барселона, чийто екип носи българинът Александър Везенков не успя да се класира за Финалната четворка на Евролигата след поражение от Локомотив Кубан с 67:81 точки като гост в петия решителен мач от четвъртфиналната серия между двата тима.

Така руснаците си осигуриха историческо участие във Файнъл Фор на най-престижния европейски клубен турнир по баскетбол и ще се изправят срещу друг руски състав – ЦСКА Москва в единия полуфинал. В другия се противопоставят Фенербахче и Лаборал Куча.

Александър Везенков остана извън групата на Барселона за двубоя в Краснодар. Отборът на Локомотив стартира силно и поведе с 50:39 точки до почивката. Последва изключителна трета част за Барселона, в която испанците се върнаха в мача и реализираха 23 срещу 8 точки за съперника.

В последната четвърт обаче на терена остана само един отбор – Локомотив Кубан, който вкара 23 срещу само 5 точки за каталунците и така домакините триумфираха в края. Малкълм Дилейни бе най-резултатен за Локомотив със 17 точки, а за Барселона Стратос Перпероглу се отчете с 13.

Финалната четворка на Евролигата ще се проведе между 13-и и 15-и май в Берлин, като полуфиналите са на 13-и, а мачът за титлата за 15-и май. Европа ще има нов шампион по баскетбол след като настоящият първенец Реал Мадрид бе детрониран от Фенербахче в четвъртфиналите.

За Барселона това бе трето поредно поражение във важен мач, след като испанците паднаха от Локомотив като домакини в четвъртия двубой от серията, последва загуба от Реал в първенството и още едно поражение от руснаците. Следващият двубой на Везенков и съотборниците му е на 29-и април срещу Лаборал Куча в отложен мач от испанското първенство.