Покана да се присъедини към отбора на баскетболния Реал Мадрид получи тринайсетгодишният Константин Костадинов от бургаския баскетболен клуб „Делфин“. 196-сантиметровият шестокласник вече е с финализиран трансфер и от следващия спортен сезон ще се влее в редиците на испанския гранд.

Константин е открит в едно от бургаските училища от баскетболния спец Петко Стаматов преди шест години. Стаматов безпогрешно вижда баскетболния талант в дребното тогава момче, което гони топката в училищния салон. По-късно Костадинов преминава в отбора на начинаещия баскетболен треньор Петко Янков. С времето Янков успява да мотивира детето и да му покаже, че баскетболът може да се превърне в нещо много сериозно за него. „Позволих си пред Константин да говоря с майка му, че вероятно ще има интерес към него, ще получават предложения. И видях как се промени след този разговор. Придоби по-голямо самочувствие, усети, че е стъпил на път, който може да го отведе към сериозния спорт.“ спомня си Янков. След като интересът към Костадинов нараства, по инициатива на треньорския състав на „Делфин“ е потърсен агент, който да намери най-доброто предложение за неговото развитие.

Заради него в Бургас пристигна представител на мениджърската агенция “You first sports”- Хуанхо Бернабе, който два дни бе неотлъчно до младата надежда. „Наблюдаваме Константин от седем месеца и вярваме в неговото бъдеще. Разбира се, на първо място се забелязва ръстът му, но той има и природен талант за игра с топката. Чакат го много тренировки, много учене, но Константин има реален шанс да пробие в големия спорт.“ коментира легендата на испанския „Леон“.

Седмица след престоя на Бернабе в Бургас, Костадинов замина за Мадрид, заедно с родителите си и треньорът си Петко Янков. На испанска земя лично Алберто Ангуло, координатор на баскетболната академия на „Реал Мадрид“, е посрещнал гостите и ги е развел из кампуса. В двата присъствени дни Константин е направил както индивидуални тренировки с треньор, така и успешно се е включил в груповата тренировка на отбора. „Костадинов успя да се впише за много кратко време. Видя се, че нивото му не е много по различно от това на бъдещите му съотборници, което е комплимент за мен като треньор и за „Делфин“ като клуб“, разказва Янков. След като избра испанския гранд за своята следваща стъпка в баскетбола, на разположение на Костадинов ще бъдат освен отличните възможности за спорт и отдих, но и за сериозно обучение в частно училище, както и интензивно изучаване на испански език. „В „Реал Мадрид“ държат много на образователния процес и осигуряват най-добрите условия на своите играчи. След като се запознахме с бъдещия му график, и аз, и родителите му сме спокойни, че образованието няма да бъде неглижирано за сметка на спорта, което е от изключителна важност. Все пак това е 13 годишно момче и може да дойде момент, в който да не желае да играе баскетбол. Трябва да мислим за бъдещето му на много нива.“ коментира настоящият треньор.

Петко Янков не успява да скрие вълнението от пробива на своя играч, който е не само личен, но и клубен успех. В него Янков вижда шанс за партньорство между двата клуба, което ще повиши още повече тренировъчното ниво и на останалите играчи на „Делфин“. Янков е сред малцината, които са избрали за своя мисия популяризирането и развитието на баскетбола в България. Той е наясно, че за разлика от други спортове, баскетболът изисква не само отлична физическа форма и технически умения, но и пълна концентрация, за да се следят правилата. Това го превръща в идеалната комбинация за развиване и на физиката, и на мисленето. „Баскетболът е интелигентен спорт и го тренират интелигентни деца. За съжаление, това е и една от причините да губим добри играчи – когато се наложи да се концентрират в обучението си и спортът остане на заден план. Сигурни сме, че двете неща могат да вървят паралелно, в нашия клуб държим на образованието и правим всичко възможно тренировките да не пречат, а да разтоварват и забавляват.“

Треньорът на БК „Делфин“ се надява, че признанието, което клубът получава с трансфера на Константин Костадинов в „Реал Мадрид“, ще послужи за стимул на много деца, които обичат баскетбола, но все още не са се престрашили да влязат в залата.

Константин Костадинов