Президентът на испанската баскетболна федерация Хорхе Габахоса обяви, че играчите от испанските отбори, които участват в Евролигата ще могат да се присъединят към националните си отбори в прозорците за световните квалификации, които са по време на сезона.

Пред "Ас" Гарбахоса потвърди новината, която засяга участието на играчите от отбори в Евролигата за националните им отбори.

"Както винаги, ние искаме да съберем най-добрата селекция и това включва играчите от отборите в Евролигата. От ръководството на турнира вече обявиха, че нямат намерение да прекъсват надпреварат, а играчите са свободни да решат къде да играят", казва Хорхе Габрахоса.

В същото време генералният директор на Барселона Алберт Солер обясни позицията на каталунския клуб по темата с участието на играчите от отборите в Евролигата за националните им отбори.

"Нашият топ приоритет е да разчитаме в клуба на всички играчи, а не националният тим. Законът не е еднакъв във всички страни", заяви Солер.

"Има страни, в които играчите ще бъдат принудени да играят за националните си отбори и други, в които това няма да се случи. В Испания, те ще са принудени, ако бъдат повикани, а това е проблем, тъй като испанските играчи трябва да следват спортното законодателство. Надяваме се испанската федерация, ФИБА и Евролигата да не поставят бремето върху плещите на играчите и клубовете, ако решат да не отидат в националния. Най-вече, защото ако това се случи, те ще бъдат санкционирани. Все пак още няма решение какво ще се случи, когато това време настъпи", добави Алберт Солер.