Българинът с френски паспорт Илиян Евтимов очаква развръзката на ситуацията с желанието на родната федерация да си осигури услугите му и тези на неговия брат Васко в националния тим в бъдеще. Илиян, който носи екипа на немския Дойче Банк Скайлайнерс заяви в интервю за сайта eurobasket.com, че би било невероятно да играе заедно с по-големия си брат в един отбор.

"От ФИБА Европа са казали на българската федерация, че решението не зависи от тях, а от ФИБА Свят, защото ние не сме единственият такъв случай. Ще трябва да почакаме и ще видим. Иска ми се да съм оптимист, защото това може да е най-добрата възможност за нас да играем заедно”, споделя Евтимов и добавя: „Брат ми е моят герой. Преодолял е много неща в живота си. Страшно много го уважавам. Най-големият професионалист, който съм виждал.

- Каква е основната причини да останеш в Дойче Банк Скайлайнерс?

- Винаги има различни опции, но никога не съм настоявал да напусна Франкфурт. Щастлив съм от представянето си миналия сезон и организацията тук ми харесва. Това е един от най-хубавите градове в Европа, а и баскетболът е важен да него. Имаме добър отбор, но да не забравяме, че това е отборна игра.

- Какви си отношенията ви с треньора Мурат Дидин? Той може да бъде доста строг с играчите. Какви са най-хубавите думи, които си чувал от него?

- Всички треньори могат да са строги. Мисля, че той има високи изисквания към мен, защото вярва в мен. Моята работа е да следвам съветите му, за да стана по-добър.

- Ти си българин с френски паспорт. Израсъл си във Франция. Липсва ли ти България?

- Живял съм в България първите шест години, затова не помня много от този период, но обикновено се връщам там през лятото заедно с брат ми. Прекарваме си добре, ходим на риболов, играем баскетбол и ядем местни ястия. Миналото лято дори срещнах Долф Лундгрен там. Когато имам шанс да се върна там през лятото, се възползвам от него. Винаги е приятно да видя дядо ми.