Баскетболист №1 на България за миналата година Деян Иванов е на път да се раздели с хърватския си отбор Задар. Първоначално причините за това не бяха ясни, като хърватските медии обявиха, че българинът иска да си тръгне, тъй като не е получил заплатата си на уречената дата. Президентът на Задар Кристиян Мараш призна, цитиран от bulgarianbasket.com, че клубът закъснява с 15 дни плащанията си към Иванов и преди да бойкотира тренировката тази сутрин му е обещавано, че всичко ще бъде наред.

„Очевидни са намеренията на Иванов да отиде в един от клубовете, които играят в Евролигата,” казва Мараш, с което потвърди интереса към българския състезател и сериозните финансови оферти към него от страна на гръцки клубове и испанския Уникаха.

Мараш обяви също, че от Задар няма да дадат разрешение за преминаването на Иванов в друг клуб, а освен това ще бъде и наказан. Според информация от днешната тренировка, Иванов е съобщил на новия старши треньор на отбора Змаго Сагадин, че няма да тренира заради закъснения в плащанията му. Наскоро той имаше проблеми и с ултрасите на Задар, известни под името "Торнадо", но пък получи подкрепата на всички останали привърженици на баскетбола в града.

Според информация Иванов и агентът му вече са алармирали ФИБА и желаят да прекъснат договора си с клуба.

В същото време се разбра, че Марко Милич – бившият играч на Юнион Олимпия е твърде скъп за Задар и едва ли от клуба ще може да си позволят да го привлекат в тима.

Старши треньорът на Задар Змаго Сагадин от своя страна заяви пред хърватските медии, че повече няма да разчита на българина въпреки неговите отлични игри за клуба. „Иванов най-вероятно има предложение от сериозен отбор. Знам, че той имаше проблеми и с феновете на Задар, а още с пристигането си казах на ръководството на клуба, че не искам никой да пропуска тренировки. За мен този играч вече не съществува, няма да разчитам на него,” каза Сагадин и добави, че за турнира за купата на страната, който носи името на легендарния хърватски баскетболист Крешимир Чосич няма да се търси нов играч, но за в бъдеще ще имат нужда от заместник на позицията на която играеше българинът.