Христо Захариев ще бъде първият българин, който ще тренира с Панатинайкос. Талантливото крило заминава за Атина утре сутринта и ще се включи в подготовката на шампиона на Евролигата, информира официалният сайт на баскетболния Левски.

Лично треньорът на Панатинайкос, най-добрият специалист през последните години в европейския баскетбол, сърбинът Желко Обрадович е настоявал 16-годишният Захариев да започне подготовка в отбора му. Той е пожелал да даде шанс на таланта да тренира с първия отбор две седмици, след което ръководството на гръцкия гранд ще реши дали да го задържи.

Семейството на Захариев имало среща с Обрадович и неговия асистент Итудис през изминалия уикенд, като на нея сръбския спец е споделил, че има отлични впечатления от играта му.
Захариев вече направи няколко тренировки с първия отбор на Левски, след като имаше кратка почивка след края на Европейското първенство за юноши в Мадрид.

Преди десетина дни ръководството на Левски обяви, че от страна на клуба няма да има пречки при оферта за Захариев от чужбина, стига името на клуба да е достатъчно известно и самия той да иска да отиде в него.

Предложението на Панатинайкос е наистина респектиращо и е голям шанс за изгряващата звезда. Все пак не се получават всеки ден оферти от шампиона на Европа.

„За мен е голяма чест да започна подготовка в Панатинайкос. Самата покана да отида там е крачка напред в развитието ми, ще дам всичко от себе си и дано оправдая очакванията им,” каза Захариев.

След отличното си представяне на Европейското първенство за юноши миналия месец, където Захариев стана втори реализатор с 23.2 точки на мач, той получи оферти и от няколко други страни като Франция, Испания и Италия. Христо обаче отхвърли всички варианти, за да може да замине за Атина и опита шанса си в шампиона на Евролигата Панатинайкос.