България може да се похвали, че вече има баскетболист-шампион в чужбина този сезон. Тази вечер пред 3000 полудяли от щастие фенове в унгарския град Солнок, Христо Николов и съотборниците му взеха скалпа на Фалко Шомбатели след разгром със 102:84. Така тимът спечели финалната серия с общ резултат от 3-1 победи и защити златните си медали от миналогодишния сезон.

Николов игра 21 минути, отбеляза 5 точки (1/2 в стрелбата за 2 точки, 1/2 от тройката) и овладя 5 борби под коша. Той приключва солиден сезон с екипа на Солнок, с който взе и купата на Унгария през пролетта, а освен това игра Файнъл Фор в турнира ЕвроЧалъндж в Дебрецен преди месец. Българинът записа над 70 мача с унгарския първенец тази година, записвайки средно по 11,0 точки, 3,0 борби, 2,5 асистенции и на трите фронта.

"Край! Свърши се! Най-после сме шампиони! След няколко дни ще си бъда вкъщи, а за всичките наши верни фенове тук, в Солнок - поклон и голямо благодаря! Те бяха с нас през целия сезон, следваха ни във всеки мач, в който гостувахме и пътуваха наравно с нас. Благодаря на ръководството, на съотборниците си и на всички, с които имах щастието да работя този сезон. За мен бе предизвикателство, а Солнок е мястото, на което просто направих стъпка нагоре. Пожелавам си само здраве", заяви в емоционално изказване за читателите на bball.bg Христо Николов.

"Голям празник за Солнок и дългоочакван момент за мен и за отбора. Това бе третата цел, която си бяхме поставили и която реализирахме. Радвам се, че се случи пред погледа на нашите фенове. За тях това е най-голямата награда. Сега съм много изморен, искам само да се прибера у дома и за известно време просто да изключва от баскетболни емоции, да видя семейството си, приятелите си и да презаредя батериите", коментира Николов.