Един от най-добрите ни баскетболисти в момента Филип Виденов сподели, че се подготвя психически за участието си с националния тим на Европейското първенство в Литва. Виденов разкри, че е имало вариант да пропусне годината с националния, но в крайна сметка коментира, че ако тимът играе добре има шансове да се представи добре на шампионата на Стария континент. Засега няма яснота къде ще играе националът догодина.

„Добре съм. Доста добре се чувствам освен, че съм малко настинал. Почивам си вече един месец и се възстановявам, понеже доста мачове изиграх през този сезон. Готвя се ментално за националния, защото имаше вероятност и да не участвам тази година, но сега цялата ми концентрация е насочена за добро представяне на отбора на Европейското”, заяви Филип Виденов пред Гонг и продължи: „По принцип доста неща се случиха, които не са за коментиране. Честно казано аз след като минах 30-те, сега се чувствам по-добре. Не знам защо е така. Може би на психическа основа е всичко. Може би, защото повече почивам и се грижа за тялото си, но по принцип е нужна тази почивка. За съжаление нещата в България са такива, че ако искаш да си вземеш почивка, ако си важен играч в националния отбор, най-вероятно няма да те оставят нито федерацията, нито треньорът, което не е добре за играча като цяло. Но такова е положението в България. Няма чак толкова много играчи.”

Колкото до очакванията и напрежението преди Евробаскет 2011, Виденов каза: „По принцип съм свикнал на напрежението и на очакванията, но трябва да се гледат нещата реално. С тези ресурси и с това, което имаме като отбор, мисля, че имаме шансове да направим нещо, но не мисля, че трябва да се очакват някакви чудеса. Защото всяка година се очакват някакви чудеса от нас пък, ако не се получи работата – защото така стана. Според мен най-важното е да сме много добре концентрирани психически. Ако играем както трябва като отбор, имаме големи шансове даже да отидем в другия кръг, понеже нашата група е най-лесната от останалите групи. Мисля, че ще се представим добре. Има го и другия момент- не трябва да има отпускане и да отиваме на разходка. Още преди самия лагер трябва като отбор да решим за какво отиваме и какви ще са ни целите.”

За клубния си тим Асеко Проком, с който станаха шампиони на Полша и дали ще остане там, Филип Виденов заяви: „По принцип беше изненада, че станахме шампиони в 7 мача. Аз съм доволен от сезона, понеже се наложих в доста силен отбор. Нямаме разговори още за следващата година, но за себе си лично съм доволен, въпреки че резултатите можеше да са доста по-добри. Мисля, че ме харесват там, но няма яснота за догодина. Не съм водил преговори с никой още конкретно. Според мен пазарът тази година ще е по-бавен, тъй като има Европейско първенство. Ще видим. Засега съм безработен.”

На въпрос от какво ще е доволен с националния тим на Европейското през септември, Филип отговори: „Ще съм доволен да играем добре. Защото това е баскетбол, един мач печелиш, друг губиш, но ще съм много доволен, ако играем здраво и направим много силни мачове. Мисля, че ако играем така както можем, ще може да минем във втория кръг. Но пак казвам – важното е да играем добре.”