Участието на испанския Гранада в елитната баскетболна Лига АСВ през следващия сезон е под огромна въпросителна. Отборът на един от най-добрите български баскетболисти Филип Виденов има сериозни финансови проблеми, и получи ултиматум – да сложи в ред делата си, или да играе в долните дивизии. Две поредни години Гранада е с отрицателен счетоводен баланс, и сега има срок до 30 май да намери средства, които да решат въпроса.

Правни специалисти и общината в андалусийския град се опитват да оправят нещата, като искат Лигата да приеме отбора като собственост на града, и така да има облекчения. Прехвърлянето на собствеността на клуба на общината позволи да се прехвърлят средства от бюджета към баскетбола през последните две години, но сега Лигата не приема вече тези транзакции, твърдят от Гранада.

Затова клубът на Виденов има две седмици да намери нова формула и да уравновеси поне малко счетоводните си дела, ако иска да играе и през следващия сезон в елита.

Гранада е един от отборите в най-тежко положение в Испания, засегнати от световната финансова криза. Поне пет-шест клуба се оплакваха през годината, а заплатите на състезателите им закъсняваха често.

Шефовете на испанския баскетбол създадоха още миналата година стабилизационен фонд, което помогна за известно време на клубовете. В момента отборите обмислят предложение до Лига АСВ, да бъде намален задължителният минимален бюджет. Според настоящия правилник, всеки клуб трябва да има минимум 3.3 милиона евро, за да участва в първенството.