Драфтът в НБА приближава със страшна сила и експертите отвъд Океана следят все по-изкъсо младите таланти навсякъде по света. Тази година сред имената е и това на българския национал Александър Везенков. 

С наближаването на датата на драфта уважаваният експерт в САЩ Джеси Бланкарт сподели вижданията си за участващите баскетболисти. Той засипа с хвалби българина и препоръча на отборите от Асоциацията да го вземат още в първия кръг. 

"Везенков, според моето мнение, е напълно обоснован избор за първия кръг. Той е само на 19 години, а вече има огромен опит в първенството на Гърция, в което играе от четири години. А тази година дори е на път да стане топреализатор там."

"Той има опит и в континенталните мачове в Европа, а не е за изпускане и фактът, че има страхотен ръст за НБА. Да, не е супер атлетичен, което го ограничава в някои аспекти, но пък това го е научило да залага на силните си страни."

"Така, когато се налага, той може да играе и сам, а когато трябва е достатъчно ефективен и е минимизирал грешките си в максимална степен. Може и да не е експлозивен атлет, но има много добър реализаторски инстинкт."

"Знае кога да залъже в скока си, знае как да се освободи от защитника, може да бележи с табло, с една ръка, да носи топката към коша... Такива умения на такава крехка възраст са много важни за успешна кариера занапред."

"Освен това, той показва желание да се изявява и като плеймейкър и да намира съотборници на добри позиции. Като изключим, че не е толкова атлетичен, другото притеснение и за техниката му на стрелба. Тя е доста неортодоксална."

"Но като видим каква е статистиката му и че бележи от почти всякаква дистанция, това притеснение може да отпадне. Особено като се отбележи, че обсегът му на стрелба е почти от всяка точка в противниковата половина."

"Като сложим към това и прекрасното му усещане към играта, страхотното му резюме за 19-годишен хлапак, усърдието му и нюха към играта, определено би трябвало да бъде избран още в първия кръг на драфта", сподели Бланкарт очакванията си за Везенков.