Само един кош не стигна на Илиян Евтимов и неговия ДойчеБанк Скайлайнърс да достигнат финал в Бундеслигата. Тимът от Франкфурт отстъпи със 74:75 на Телеком Баскет Бон и така загуби серията с 2-3 победи. Бон ще играе с АЛБА Берлин на финала, докато Евтимов и компания ще си оспорват бронза с Олденбург.

Петият решителен двубои се игра във Франкфурт пред 5002 зрители в напълно разпродадена зала и представляваше истински трилър. Нито един от двата тима не осъществи надмощие, но в крайна сметка с малко повече късмет и опит, гостите се наложиха в резултата, а с това и в серията. Интересното е, че Бон нямаше победа във Франкфурт от 2005 година насам. За последно отборът бе на финал преди седем години.

Наставникът на ДойчеБанк Скайлайнърс Мурат Дидин определи като основна причина за поражението защитата на своя тим, която допусна твърде лесни кошове.

Първата част на мача бе напълно равностойна, но през втората гостите дръпнаха с пет точки и се оттеглиха на почивка при 46:41. Третата четвърт започна добре за Скайлайнърс и домакините стопиха пасива си. Тройка на Евтимов в първата атака на заключителната част изведе състава от Франкфурт с точка напред – 59:58. Нещата потръгнаха за домакините и три минути преди края те водеха с пет точки. В последните минути обаче разхлабената им защита се оказа проблем, Бон вкара шест лесни точки от фаул и накрая отново бе в положението на водач в резултата. Уинсъм Фрейзър запечата успеха на гостите и ги класира за финала на немското баскетболно първенство. Паскал Ролер имаше шанс при последната атака за Франкфурт за прати тима си на седмото небе, но седемте секунди за атака не бяха достатъчни.

Ролер бе най-резултатен за ДойчеБанк Скайлайнърс с 18 точки, към които прибави шест асистенции. Илиян Евтимов бе на ниво със 17 точки, четири борби и четири асистенции. Джеремая Дейвис завърши с 18 точки за Телеком Баскет Бон.