Отборът на Васил Евтимов Групо Капитол Валядолид не успя да запази мястото си в елитната баскетболна дивизия на Испания, след като в последния кръг претърпя поражение. ВивеМенорка и Калоян Иванов обаче остават в Лига АСВ и през следващия сезон.

Валядолид имаше всички шансове да остане в топ групата, но загуби решителния сблъсък с Мурсия с 89:95 като гост. Така Евтимов-старши и компания ще придружат Леон във втора дивизия. Валядолид доминираше в по-голяма част от мача, но в най-важния момент се провали. В заключителните 10 минути на двубоя Мурсия реализира 33 точки.

За 30 минути на терена, Васко Евтимов бе безупречен – вкара 11 точки, овладя 11 борби и направи три асистенции. Той реализира всичките си пет опита за кош, но това се оказа недостатъчно за победа. Бад Ели бе най-резултатен за Валядолид с 18 точки, а за домакините 25 вкара Лу Роу.

В един от най-резултатните двубой през този сезон ВивеМенорка успя да съхрани мястото си в Лига АСВ, въпреки че загуби от Гран Канария със 103:105 след продължение. Гран Канария и Реал Мадрид са единствените два отбора в Испания, срещу който островитяните така и не могат все още да вземат победа.

Менорка започна много нервно срещата, но показа невероятно желание да поднесе победата като подарък за верните си фенове. Първата четвърт бе контролирана от гостите, но преди почивката домакините успяха да се съвземат и дори да поведат. След почивката двубоят бе равностоен и логично се стигна до продължение при 91:91, като Гузман реализира тройка в последните секунди, за да даде още шанс на Менорка.

В допълнителните пет минути Гран Канария имаше малко повече късмет и в крайна сметка стигна до победата.

След края на срещата обаче, научили, че тимът им остава в АСВ, феновете на Менорка нахлуха на терена, за да празнуват заедно със своите любимци.

Калоян Иванов игра 19 минути за ВивеМенорка и завърши с четири точки и девет борби. Най-резултатен за домакините бе Марио Стоич с 27, а за Гран Канария с 21 се отчете Маркъс Норис, а с 20 – Карл Инглиш.

Божидар Аврамов не игра за своя Памеса, който се класира за плейофите.

Резултатите от последния кръг от редовния сезон в Испания:

Уникаха – Рико Манреса 86:90

Памеса – ДКВ Ховентут 85:76

Жирона – Фуенлабрада 85:69

Леон – Естудиантес 71:96

Билбао Баскет – Барселона 90:84

Реал Мадрид – Кахасол 89:81

Гранада – ТАУ Керамика 89:87

В плейофите се срещат: Реал Мадрид – Уникаха, ТАУ – Памеса, Ховентут – Жирона, Барселона – Билбао Баскет. Играе се до две победи от три срещи.