Борислава Христова е име, познато най-вече в баскетболните среди. Но ако прочетете следващите редове, ще разберете, че отвъд Океана, в САЩ има една наша сънародничка, която прави впечатление с таланта си.

Боби, както я наричат приятелите й, е на 22 години. И най-много от всичко обича да играе баскетбол. Е, като малка е можела да направи голяма грешка и да избере рисуването, което също й се отдава, но все пак спортът е победил. За щастие на мнозина и за нещастие на съперниците на Вашингтон Стейт. Отборът се състезава в най-силната конференция на колежанското първенство в САЩ. Благодарение на българката тимът се представя повече от впечатляващо, а самата тя печели сърцата на местните фенове.

Баскетболът се оказва част от живота й, благодарение на школата на Черно море Одесос, а след това преминава през Истанбулския университет и Нефтохимик 2010.

Отличията я преследват от началото на кариерата й. През 2011 г. тя печели приза за MVP на Европейското първенство за 16 годишни, Дивизия В, като вкарва по 25 точки средно мача и записва по 7,8 борби, въпреки, че е с година по-малка от останалите баскетболистки. През 2014 г. отново е MVP на европейското първенство, Дивизия В за 18-годишни. През 2015 г. отново е в стихията си за България, като на Европейското първенство за жени до 20 годишна възраст, Дивизия Б, вкарва по 23,7 точки и овладява по 8,8 борби на мач. NetScouts Basketball International я избира за надежда номер 1 за колежанския баскетбол.

Днес тя е част от женския отбор на щата Вашингтон, който представя Вашингтонския държавен университет. Отборът на българката се състезава в Конференция Pac-12 в Първа дивизия на Националната колежанска спортна асоциация (NCAA) в САЩ. “Пумите”, както са известни сред местните, играят в арена „Бийзли колизеум“ в град Пулман, Вашингтон. Съоръжението, предназначено предимно за университетски спорт е с капацитет, приблизителен на „Арена Армеец“. В залата домакинските си мачове играят мъжкият и женският баскетболни тимове на „пумите“.

От средата на април 2018 година отборът има нов треньор в лицето на Ками Етридж, която пристига след четири сезона като наставник на отбора от университета в Северен Колорадо. Името й не е никак случайно. Тя е горд притежател на най-ценното отличие в този спорт - златен медал от Олимпийските игри през 1988 година в Сеул. 54-годишната тексаска е роден победител – тя е и световен шампион от 1986 година.

Лидия Върбанова е човекът, който успява да свърже ръководството на отбора с талантливата ни състезателка. След посещение в отбора Борислава Христова е одобрена и днес радва местните фенове с играта си.

В последния мач на отбора срещу Калифорния, въпреки загубата Боби прави истински фурор с представянето си, като реализира 21 точки, а треньорът й Ками Етридж не спести  суперлативите за нея: „Боби беше наистина невероятна.”

През изминалия сезон Борислава Христова изигра 27 мача, като започна в 25 от тях, като вкарва средно по 17.8 точки на мач. Тя бе най-резултатна за отбора си и на 3-о място в конференцията Pac-12.

„В Америка всичко е възможно. Там баскетболът и учението вървят ръка за ръка. Има специални хора, които ти помагат, когато не разбираш материала. Когато нямаш време, те намират, обясняват ти. Успявам да съчетавам баскетбола с ученето и е много лесно”, сподели преди време Боби.