Бордът на Евролигата обяви отборите, които ще се състезават в най-престижния европейски клубен турнир през следващия сезон, както и тези, които ще се конкурират в другия турнир – Еврокъп.

Предстои списъкът с отбори да бъде окончателно одобрен на заседание на акционерите на Евролигата на 8-и юли, ден преди жребия за двата турнира, който ще се проведе на 9-и юли в Барселона.

Онова, което е важно за България е, че българският шампион Лукойл Академик не фигурира в обявения списък за участниците в турнира Еврокъп, което значи, че евентуално бъдещо евроучастие на „студентите“ през новия сезон е свързано отново с турнир на ФИБА.

Българска следа има, що се отнася до участието на гръцкия Арис в Еврокъп, тъй като това би могло да бъде фактор за бъдещето на национала Александър Везенков. Арис е сред отборите, които получават уайлдкард.

Сред 24-е отбори в Евролигата са: Анадолу Ефес, Химки, Бросе Баскет, Цедевита, Цървена звезда, ЦСКА Москва, Дарюшафака, Динамо Сасари, Армани Милано, Барселона, Байерн Мюнхен, Фенербахче, Лаборал Куча, Лимож, Локомотив Кубан, Макаби Тел Авив, Олимпиакос, Панатинайкос, Пинар Кършияка, Реал Мадрид, Стелмет Жилона Гора, Страсбург, Уникаха и Жалгирис.

Участниците във втория по сила турнир Еврокъп ще са 36, като ще бъдат разделени в шест групи по шест тима. Уайлдкартите са девет и бяха дадени на Арис, АЕК, Бешикташ, Галатасарай, Сарагоса, Енел Баскет Бриндизи, Волгоград, Нептунас и Стяуа. Името на дългогодишния участник в Евролигата Партизан не фигурира в списъка, както бе обявено преди дни от ръководството на сръбския гранд.