Баскетболната ни федерация планира да покани генералния секретар на ФИБА Патрик Бауман в България за честването на 90-годишнината на играта у нас и награждаването на най-добрите състезатели за 2008 година.

На церемонията освен Номер 1 при мъжете и жените, както и избраният за най-добър наставник за изминалата година, сред отличените със сигурност ще бъде националният ни селекционер Пини Гершон, който да получи наградата си за треньор Номер 3 на България. 57-годишният специалист се нареди в тройката в традиционната анкета на вестник „Дневен Труд”, но не успя да присъства лично на церемонията за Спортист на годината.

Ръководството на родната централа по баскетбол все още не е определило точна дата за тържеството, но най-вероятно събитието ще е през февруари, като целта е да се намери пролука в натоварените програми и на Пини Гершон, който има ангажименти с клубния си тим Макаби Тел Авив и на Патрик Бауман, който пък се очертава основният човек, от когото зависи решението за братята Евтимови. Родените в България, но притежаващи френски паспорти Васил и Илиян Евтимови са желани от държавния ни треньор, а от години не са викани във френската селекция.

На планираната церемония пък се очаква, освен наградата си, Пини Гершон да получи в по-тържествена атмосфера и българския си паспорт. Съществува вариант награждаването да бъде съчетано като дати или с Финалната четворка на турнира за Купата на страната или с Мача на звездите.

Анкетата за най-добрите ни баскетболист и баскетболистка вече тече чрез гласуване на баскетболните треньори и спортните журналисти, отразяващи баскетбола у нас. Те могат да дадат своя вот до 15 януари.