Баскетболната федерация на Германия обяви планове за изваждане от употреба на номер 14, с който играеше легендата на европейския баскетбол Дирк Новицки.

Специалната церемония ще се проведе по време Евробаскет 2022 през септември тази година, на което Германия е съдомакин заедно с Грузия, Италия и Чехия.

43-годишният Новицки е посланик на шампионата и ще бъде в Кьолн по време на груповата фаза на турнира. Той ще стане първият германски баскетболист, удостоен с подобна чест.

"Почувствах се поласкан, когато Германската баскетболна федерация ми представи идеята си. Това ме изненада и нямам търпение да видя какво ме очаква в Кьолн. Сигурен съм, че по време на Евробаскет ни предстоят отлични мачове и пълни зали в Кьолн и Берлин", каза Новицки, цитиран от сайта на ФИБА Европа.

213-сантиметровият Новицки, който има 153 мача за националния отбор на Германия, е смятан от мнозина за най-великия европейски баскетболист на всички времена. Той е шести във вечната класация на НБА по отбелязани точки и има един шампионски пръстен, едно отличие за МВП във финалите и една награда за "Най-полезен играч". С Бундестима той има бронз от световното първенство през 2002 година и сребро от Евробаскет 2005.

Новицки игра за Германия между 1997 и 2016 година и сложи край на състезателната си кариера след края на сезон 2018/19 след 21 години в редиците на Далас Маверикс. По-рано тази година тимът на Далас също извади от употреба номер 41 в чест на германския баскетболист.