Левски спечели Балканската лига по баскетбол, след като на финала в Прищина се наложи със 75:69 над "черната си котка" Галил Гилбоа. На два пъти Галил успяваше да измъкне трофея от Левски в драматични финали, но от третия път - Купата отново е синя!

Отборът на Константин Папазов взима втори трофей този сезон, след Купата на България, и за втори път след 2010-та триумфира в Балканската лига.

Най-добър играч на турнира стана Джумейн Джоунс, който изнесе два страхотни мача по време на Финалната четворка.

Първата четвърт бе доста равностойна, като и двата отбора хвърляха много усилия в защита, а и грешите не бяха малко, както подобава на финал.

Левски трудно напипа ритъма си, най-вече заради колебанията на Брандън Хийт, но Джумейн Джоунс, Павел Иванов, Чалмърс и Христо Захариев бяха на ниво, и намериха начин да бележат за "сините".

След 19:19, Левски успя да вземе преднина във втората четвъртина, след важни стрелби от разстояние, и позволи само 13 точки на Галил. Полувремето дойде при 40:32 за българския отбор, и аванс, който трябваше да се поддържа през вторите 20 минути.

Златен дубъл: Левски взе и Балканската лига

източник: LAP.bg, Радослав Делийчев

Те също започнаха добре за Левски, и преднината стана двуцифрена, с тройката на Джумейн Джоунс - 11 точки. Известно време разликата се задържа 8-10 точки, но Кенет Бойнтън, който преди време наказа Левски в София по време на редовния сезон, се развихри, и благодарение на неговите атаки Галил стопи до две изоставането си, в 26-та минута.

В минутите до края на четвъртината, израелците намериха начин да се задържат на въпросните две точки от Левски, и дори имаха изстрел със сирената, за да поведат в мача. Все пак, последната част дойде при 56:54 за "сините", и остави развръзката за последните 10 минути.

Левски изпитваше сериозни трудности в нападение на старта на четвъртата част, и след като на няколко пъти се проби и в защита, Галил първо изравни, а след това и поведе с 61:60, пет минути и половина преди края.

Последва размяна на кошове, след което с много битка Левски успя да си спечели поредица от наказателни удари, с които дръпна напред със 7 точки, две минути преди сирената. Галил бързо върна две, а след това направи силна защита, и израелците намалиха до три - 67:70, преди финалната минута.

Златен дубъл: Левски взе и Балканската лига

източник: LAP.bg, Радослав Делийчев

Невероятна тройка на Лайнъл Чалмърс, с 34.2 секунди на часовника, доближи Левски до трофея, с 5 точки аванс за "сините".

Антъни Йънгър върна два наказателни удари за Галил, но Джоунс вкара своите от другата страна, за да въстанови петте разлика.

Джумейн Джоунс, който бе страхотен и в полуфинала, спря атаката на израелците и Хийт от наказателната линия донесе още една точка повече за Левски. Това бе и всичко в мача, след като Галил не успя в последния си шут от тройката, и всичко приключи, при 75:69 за Левски!

Чалмърс бе най-резултатен със 17 точки и 11 борби във финала за Левски, 14 добави Джоунс. За Галил Ричард Джексън реализира 17.