Отборът на Виртус Болоня спечели със 70:69 гостуването си на Партизан в първия мач от петия кръг на Евролигата по баскетбол за мъже.

Успехът бе първи за италианския представител в тазгодишното издание на надпреварата, като Виртус бе и последният от 18-те отбора, който все още не познаваше вкуса на победата.

Срещата в "Београдска Арена" мина под диктовката на домакините от Партизан в първите 37 минути, а Виртус взе първия си аванс 3:41 минути преди края, когато Айзея Кординие вкара два наказателни удара за 66:65.

Тройка на Ифе Лундберг върна преднината на Партизан по-малко от две минути преди края, но кош на Уил Клайбърн възстанови равенството при 68:68 само 1:23 минути преди финалната сирена. 

Драмата предстоеше в заключителните секунди, когато първи Лундберг пропусна един от двата наказателни удара, които трябваше да изпълни срещу бившия си отбор, а след това Клайбърн вкара за 70:69 при оставащи 13 секунди на таблото.

Домакините от Партизан организираха атака, която обаче завърши с грешка и пет секунди преди края тимът на Виртус можеше да вкара топката в игра под собствения си кош. Тогава обаче гардът на гостите Даниел Хакет направи необяснима грешка, като директно подаде топката на стоящия на тройката гард на Партизан Франк Нтиликина. Французинът избра да стреля от тази позиция, въпреки че имаше чист коридор за атака, но шутът му бе неточен и така победата остана за Виртус.

Най-резултатен за победителите бе Уил Клайбърн с 27 точки. Айзея Кординие завърши с 12, а 10 реализира Матю Морган. За Партизан Тайрик Джоунс отбеляза 20 точки, но трябваше да напусне игра в последните пет минути заради крампи. Още 14 точки вкара Ифе Лундберг.

В класирането италианският запазва последната 18-а позиция с една победа и четири загуби, докато Партизан, който е с два успеха и три поражения, е на 14-о място.

Останалите осем мача от кръга предстоят по-късно днес и в петък./ БТА