Лукойл Академик загуби със 77:83 от Остенде в последния си домакински мач от група D на Еврокъп, и за пореден път български отбор остави съдбата му да се решава от други тимове.

След поражението в „Армеец Арена“, като единствена възможност за Лукойл Академик да се класира за Топ 16 остана победа на Валенсия тази вечер срещу АСВЕЛ, и успех на „студентите“ във Франция на 20 декември.

Съперникът Остенде бе победен веднъж в Белгия, още в първия кръг от група D, но сега успехът в София за Лукойл се оказа невъзможен. Академик остана с две победи и три загуби, белгийците са с един успех от пет мача, а лидерите в групата Валенсия и АСВЕЛ играят от 21.30 в Испания с по три победи и загуба в актива си.

Скромен интерес, в сравнение с първите два двубоя в София за Лукойл, се отбеляза в „Армеец Арена“, и публиката бе повече от наполовина по-малко от срещите с АСВЕЛ и Валенсия.

Наясно с големия залог, Лукойл опита да стартира мача с бърз аванс, и направи четири поредни точки, но след това така и не успя да се откъсне с повече от пет точки напред. В по-големи периоди от първата част, домакините водеха с три-четири, а в края на четвъртината – с 22:18. Пет бързи точки само за две минути като резерва реализира Павел Маринов, а още по толкова имаха и Тодор Стойков и Брандън Хийт в първата част.

Във втората четвъртина нищо не вървеше по план за Лукойл, и българският шампион продължаваше да се играе в защита, а след като и кошовете спряха да влизат от другата страна, ситуацията се обърна в тотално различна посока. Доста от нападенията на „студентите“ продължаваха по 24 секунди, с отчаяни стрелби в края им, и логично контрола се изплъзна на Йовица Арсич и момчетата му. Четири минути Академик не успя да вкара от игра, и само наказателни удари променяха актива им на светлинното табло. За разлика от домакините, Остенде играеше в своя си ритъм, без да се съобразява със съперника, и при 36:36 изравни, а след това и за първи път поведе в мача. До края на полувремето белгийците вкараха още една стабилна серия, и се оттеглиха с шест точки аванс на почивка – 36:45.

Второто полувреме започна още по-зле, и след като за четири минути Лукойл вкара само един кош, разликата стана двуцифрена, цели 11 точки в полза на Остенде, при 41:52. Две добри отсъждания в полза на българския тим, и позатегната отбрана обаче събудиха „студентите“, и тяхна добра серия от 6-0 ги върна в мача. Белгийците изобщо не показаха да се притесняват от натиска, и се възползваха максимално от всяка грешка на Лукойл, а те не бяха малко. Разликата се задържа около пет-шест точки в полза на Остенде, и въпреки че най-после домакините вкараха и тройка, за първи път от началото на втората четвърт, в края пак изостанаха по-сериозно. Поредната дупка в защита им коства пасив от осем след 30 минути игра – 55:63. Никой в състава на Арсич така и не намираше ритъм за стрелба, за да се търси атака с него, и вариациите постепенно се изчерпваха.

Хийт и Шундов изненадаха малко Остенде с успешни атаки на заслон-контразаслон, а отново и съдийските свирки се оказаха в полза на Лукойл в точния момент, за да се стопи разликата до две точки, четири минути преди края на мача. Защитата обаче продължаваше да мъчи българския състав, а „студентите“ играеха на практика без център, въпреки че Шундов бе на терена. В следващите две минути пет поредни точки за гостите пак върнаха нещата на ръба на загубата за Академик. Нов щурм на Лукойл, подклаждан от капитана Стойков, ги върна само на точка - 75:76, по-малко от минута преди сирената. Брандън Хийт обаче първо пропусна наказателен удар, а след това сгреши и в нападение, за да пропилее новите възможности, дошли след успешна защита.

С двайсетина секунди на таблото, се започна с изпълнението на наказателни удари, а Хийт сбърка фатално при най-добрия шанс за равенство за Академик. 15-тина секунди преди финала, той не успя да изпълни плана за атака на своя тим, и вместо това направи крачки, които за разлика от предишните два-три пъти, не бяха подминати от реферите, и костваха победата, подпечатана от Крис Буукър от фаула за 77:81, а след това и Петрович със сирената завърши лейъп, за крайното 77:83.

Шундов завърши с 14 точки за Академик, Божидар Аврамов добави 13, а Стойков – 11, като капитанът бе и с най-много борби – пет – за Лукойл на сметката си. С 18 точки и седем борби за Остенде приключи Крис Буукър, който добре познава и от преди вкуса над победата над Лукойл, след като ги би и с Кърка Ново место миналата година.

Последният кръг от групите на Еврокъп е на 20 декември.