Президентът на ФИБА Европа Джордж Василокопулос заяви, че България е на път да се върне в елита на европейския баскетбол.

Бордът на Балканската лига пък реши днес, че от следващия сезон в нея ще участват отбори от Албания, Гърция и Израел, с условието бордът на ФИБА-Европа официално потвърди това на една от срещите си през пролетта.

"Вярвам, че България върви по правилен път. Това е страна с традиции в баскетбола и с принос за развитието му. След две-три години ще имате място сред първите десет в Европа. Няма да е никак лесно, защото преди СССР и Югославия бяха една държава. Сега са по пет и то все добри. Мисля, че работите в правилната посока и скоро ще постигнете поставените цели", заяви пък Василoкопулос.

Той добави още, че до няколко години България ще е готова да кандидатства за домакинство на голям форум.

"По-рано днес се срещнах с моя добър приятел, заместник-министъра на спорта Иван Ценов, а една от темите, за които разговаряхме, беше домакинство на България на голям форум. Няма никакво съмнение, че страната ви ще успее да спечели домакинство. Видях новата зала, която се строи в София. Знам, че в Пловдив и Русе също се строят нови зали. Създава се добра инфраструктура, освен това имате капацитет, имате и хора, така че смятам, че до няколко години можете да кандидатствате за домакинство. В заключение искам да кажа, че България се завръща в големия баскетбол", добави президентът на ФИБА.