Турският национален тим по баскетбол пристигна при засилени мерки за сигурност на летище София. Полетът на тима се засече със сутрешния полет от Тел Авив, което забави отпътуването на баскетболистите от аерогарата. Все пак около час след стъпването си на българска земя състезателите водени от треньорската легенда Богдан Таневич се качиха в автобуса към хотела си.

Турция кацна при засилени мерки за сигурност, Таневич: Ще направим добри мачове

източник: Gong.bg

Турция е един от съперниците на България заедно с Полша и Украйна на силния международен турнир European basketball tour, който стартира утре в Арена Армеец. Селекционерът Богдан Таневич първи излезе от турската делегация и веднага запали цигара. Таневич откликна без проблем на запитването на интервю и на въпроса как се чувства в България:

- Добре съм. Чувствам се отлично.

Идвате с Турция за силен турнир- European basketball tour. Как е отборът ви?

Ами отборът тренира само от десет дни и не сме напълно във форма. Все пак сме в състояние да изиграем добри мачове и да се представим добре.

Какво знаете за България сега?

Ами не много. Само играчите, които са били в Италия, защото аз живея между Италия и Истанбул. Иначе познавам братята Иванови, Виденов. А имахте и друг от младите, който играе в Италия, но сега не се сещам за името.

Сега сте без някои от звездите си?

Да, определено сме млад тим с няколко по-опитни състезатели. От Европейското първенство през миналата година в момента в състава имаме само четирима играчи. Но младите се представят добре и аз съм много доволен.

Защо звездите отказаха да играят? Ще се върнат ли догодина?

Ами те не са отказали, защото аз не съм ги викал. Мисля, че можем да се класираме за Европейското и искам да дам възможност на младите и така да разбера на кого мога да разчитам за Европейското следващата година.

Помните ли 2005-та година, когато в Подгорица на Еврошампионата играха Турция и България.

Да, сега ме подсетихте. Помня разбира се. Едва преживяхме последните секунди на мача. Помня, че България игра много добре тогава и моят приятел Барчовски беше най-добрият, който е водил националния по това време. Аз съм приятел с баща му, а познавах и Ваня Войнова. Моята съпруга е играла срещу нея, така че ги познавам.

Турция кацна при засилени мерки за сигурност, Таневич: Ще направим добри мачове

източник: Gong.bg

Спокойни ли сте тук? Чули сте какво стана в България преди няколко дни, така че спокойни ли сте да сте тук?

Да, да, аз съм спокоен. Това, което се е случило е ужасно. Наистина е много лошо, но никой не може да предвиди такова нещо да стане с автобус с туристи. Много ми е мъчно за това, което се е случило с хората и също така ми е мъчно и за България, за туризма ви, въобще за всички граждани, които са загинали. Но такива неща се случват, ето сега в Америка при стрелба има загинали хора. Просто живеем в трудни времена и е трудно да се контролира всичко.

Вие защо се върнахте начело на турския национален отбор?

Ами предишният треньор трябваше да се посвети само на клуба си, защото там правят реорганизация. И аз като координатор на всички национални селекции, беше нормално да поема нещата в тази преходна година и да подмладим отбора.

Турция е в група с Италия, Чехия, Беларус и Португалия в квалификациите за Европейското първенство по баскетбол през 2013-та година.