Съперникът на Лукойл Академик в 1/16-финалите в турнира за Купа УЛЕБ – латвийския БК Вентспилс изигра силен мач само ден и половина преди да пристигне в София. В среща от Балтийската лига, Вентспилс отстъпи само с две точки – 86:88 като гост на участника в Евролигата Лиетувос Ритас.

Латвийците, които играят с Лукойл Академик във вторник, стартираха по-добре мача и благодарение на грешките и пропуските на своя съперник, и в края на първата част вече водеха с 20:12. Звездата на тима Джими Бакстър бе на ниво и стартира втората четвърт с пет поредни точки, за да доведе резултата до 25:16.

Постепенно обаче Лиетувос Ритас намери ритъма си и Кенан Байрамович оползотвори усилията на своя тим в защита, и започна да топи разликата. Домакините поведоха за първи път в мача точно преди полувремето, но то завърши в полза на Вентспилс – 41:40.

След почивката отново латвийския отбор бе по-концентриран и вкара серия от седем безответни точки. Този аванс обаче бе стопен и след третата част Вентспилс вече бе изоставащ. Лиетувос Ритас затегна много защитата и след като веднъж успя да поведе, затвори всички пространства по игрището и удържа предимството си.

За Вентспилс Джими Бакстър записа 18 точки и пет асистенции, Акселис Вайрогс добави 15 точки и четири борби. Джъстин Лав реализира 14 точки, а Увис Хелманис – 13 за латвийския отбор.

Кенан Байрамович бе най-полезен за Лиетувос Ритас с 19 точки и шест борби, а Марийонас Петравичиус се отличи с 15 точки.