Мъжкият баскетболен отбор на Берое записа изключителна победа в първия си двубой от плейофа на ФИБА Европа срещу холандския Лайден. Старозагорци надделяха над своя противник с 86:71. Победата бе изкова с невероятна игра, най-вече през второто полувреме. Триумфът е исторически за отбора във ФИБА Европа.

Първите точки в срещата отидоха в актива на холандците. След размяна на няколко коша беройци успяха да отворят преднина от 6 пункта след успешни стрелби от зоната на трите точки на Роджър Дауъл и Остин Прайс. Успешна стрелба от тройката обаче показаха и играчите на Лайден. При резултат 10:10 настана същинска голеада от успешни тройки за двата тима, в която "зелените" взеха крехък аванс. След прекъсване старозагорци успяха да отворят разлика от 7 точки и взеха частта с 29:24.

Баскетболистите на старозагорския отбор влязоха по-концентрирани и в началото на втората част. Лайден обаче отговори с изключително успешна стрелба от тройката, която 5 минути преди края направи резултата равен. С няколко прекъсвания Любо Минчев опита да накъса устрема на гостите, но въпреки това холандците продължиха да доминират. Нова серия успешна стрелба в полза на Лайден доведе до 20:28 в часта и 49:52 в ползва на гостите. С основна заслуга за този обрат бяха тримата водещи американци в състава им Жак Уилямс, Тайлър Пърсънс и Бракстън Хъджинс.

В началото на третия период беройци обаче пропуснаха две удобни нападения, което позволи на тима от Ниската земя да поведе с точка преднина. Изключително равностоен сблъсък наблюдаваха в тези минути феновете в залата. Размяна на попадения, пропуснати възможности и много нерви в двата лагера белязаха третата част. В тази изключителна битка Берое взе лек аванс пред своя опонент, отваряйки преднина от 6 точки - 68:62. Страхотна забивка на Уолкър взриви атмосферата по трибуните. Старозагорци вложиха всичко и това даде резултат. 73:62, 11 точки преднина и невероятна атмосфера сред публиката.

Силно начало имаше за Лайден в началото на четвъртия период, но гостите започнаха да грешат в нападение, а Берое се възползва по най-добрия начин. Точно 5 минути преди финалния гонг българите водеха с 14 точки - 80:66. В следващите 120 секунди успеваемостта и на двата отбора рязко спадна. Тройка за зелените и 4 точки за Лайден доведоха до 83:71 точно 60 секунди преди края./БТА