Дунав 8806 загуби първия си домакински мач от Еврокъп, от настоящия шампион на турнира Динамо Курск, със 70:99 пред пълните трибуни в зала „Дунав“ в Русе. Близо три години след последния си европейски мач, русенки приеха отново среща на високо ниво, но отстъпиха на много силния състав на гостите, един от фаворитите за спечелване на турнира. Следващият мач в Русе ще е на 22 ноември, срещу турския Боташспор, когото Дунав пропусна да победи като гост в първия си мач.

Старши треньорът на Дунав Георги Божков бе удостоен със званието почетен гражданин на Русе преди срещата, а консулът на Русия бе специален гост в зала „Дунав“.

Първата част на двубоя бе изцяло начертана от серии на нула за двата състава. Мачът стартира с четири точки за Дунав, на които обаче Динамо отговори с 12-0. След това русенки се върнаха бързо с шест безответни точки, преди отново тимът от Курска да реализира седем поред без отговор. Едва в последната минута от четвъртината двата отбора си размениха по два коша, за крайното 14:21 след първите 10 минути.

Капитанът на Дунав Зорница Костова бързо натрупа три фаула, още в началото на срещата, а стрелбата от тройката не потръгна за момичетата на Георги Божков които имаха само един реализиран шут отдалеч в първите 15 минути. Мерике Андерсън също нямаше ден и за началните 15 минути бе само с един кош от игра, преди да вкара пет поредни точки, след средата на втория период. Разликата обаче вече бе станала двуцифрена, като сериозно мъчение за българския тим представляваха американските гардове на Динамо Епифани Принс и екс-шампионката на женската НБА Темека Джонсън.

Разликата се движеше около десетина точки, натрупани от рускините в началото на втората четвърт, преди Дунав да се върне на четири, две минути преди почивката - 34:38. Домакините оползотвориха неспортсменски фаул, а преди това Зорница Костова бе отбелязала и друг важен кош. Цветомира Шаренкапова реализира в последвалата нова атака за Дунав, а тройка отново на Костова доведе нещата само до три точки разлика, малко повече от минута преди края на полувремето. Поредица от грешки и в нападение, и в защита, обаче не позволи на русенския отбор да остане близо до съперника и след 20 минути, отново Динамо имаше девет точки аванс - 39:48.

Гостенките логично водеха на почивката, като направиха доста повече атаки, а изпълниха и десет наказателни удара повече от Дунав. Както и в първия мач с Боташспор, българският тим не успяваше да вземе борбата в нападение, а направи и доста технически грешки.

Динамо реализира първите пет точки за второто полувреме, за да стигне най-голямата си преднина до момента в двубоя – 14 точки. Старанията на Дунав в нападение отиваха на вятъра, след като рускините успяваха да реализират почти при всеки свой опит. За седем минути домакините получиха 18 точки, и три преди края на частта изоставаха вече със 17, а малко по-късно и с 19. Четвъртината приключи с тройка на Андерсън за 55:71.

Нова тройка за старт на последния период, на Виолина Кочева, даде за кратко надежди на русенските фенове, но Дунав бързо допусна тройката да бъде върната, и сгреши в следващото си нападение. В средата на частта и Кристина Сантяго напусна за пет лични нарушения, което остави „сините“ съвсем затруднени под коша. Серия от 13-0 за Динамо направи аванса им вече цели 27 точки, четири минути преди финалната сирена. Момичетата на Георги Божков и физически започнаха да показват всички признаци на умора, и оставяха още по-свободни съперничките си, а дори неспиращата подкрепа от трибуните не успяваше да прекъсне поредицата. Това стори Виолина Кочева, с тройка, последвана и от такава на Аманда Джонсън, но и рускините не спираха да вкарват от другата страна, до крайното 70:99 в тяхна полза.

Аманда Джонсън приключи с 24 точки за Дунав, а Мерике Андерсон добави 20. Мишел Сноу и Ешая Мърфи се отчетоха с по 21 за Динамо Курск.

До края на груповата фаза в група F Дунав има домакинство на Боташспор на 22 ноември, и гостуване на Динамо Курск на 29 ноември.

Първите два тима от всяка група продължават на осминафинал, като Дунав 8806 все още има своите шансове, ако в следващия кръг, когато русенки почиват, Динамо разгроми и Боташспор, а след това Дунав вземе победа с повече от четири точки над туркините в Русе.