Шампионът на България Лукойл Академик допусна втора загуба във втория по сила европейски клубен турнир по баскетбол Еврокъп. „Студентите“ претърпяха поражение в София от руския Химки със 79:85 точки в мач от груповата фаза на клубната надпревара.

Лукойл игра много слабо в защита и неорганизирано в нападение. Малката разлика, която успяваше да поддържа почти до самия край, се дължеше по-скоро на индивидуални изяви на „студентите“, отколкото на отборна игра. Всичко се реши в началото на последната четвърт, когато Химки се откъсна в резултата, и Академик не успя да измисли как да се върне в мача.

Разликата дойде в по-добрия процент на стрелба за гостите, но той се дължеше и на факта, че голяма част от шутовете им бяха отворени. Иначе "студентите" записаха девет точки повече от фаул линията, и направиха по-малко грешки.

Отличните 20 асистенции за Химки също отразиха правилно по-качествените взаимодействия на руския състав, необезпокояван от прекален натиск. Дори в последните минути, Лукойл не реши да пресира по цялото игрище своя противник.

Ротацията на Оливер Костич успя да запише на всеки от появилите се игра поне една точка, но в нито една формация на петицата българският шампион не изглеждаше в пълна кондиция.

Костич изненада и със стартовия си състав, в който заложи на Павле Марчинкович и Димитрис Вергинис. В хода на срещата обаче всички гардове, опитали да се въртят на плеймейкърския пост в Лукойл, останаха в сянката на звездата на Химки Марко Попович.

След първата четвърт и няколко размени на водачеството, Лукойл имаше преднина от 1 точка - 23:22. В хода на втората четвъртина воденият от Оливер Костич тим успя и да поведе след няколко добри отигравания на Давин Уайт. Руският тим обаче заложи на фантастичната си стрелба от тройката и това даде резултат, като по този начин руснаците се държаха в мача чак до почивката, която дойде при 43:43.

СНИМКИ: Лукойл изпусна златен шанс срещу Химки, регистрира втора загуба

източник: Gong.bg, Валентин Грънчаров

Третата част отново бе кош за кош, без сериозни откъсвания на нито един от двата отбора, но и за двата играта продължи изключително хаотично. И третата четвърт приключи при равен резултат - 65:65 точки, като така всичко остана да се реши в последния период.

СНИМКИ: Лукойл изпусна златен шанс срещу Химки, регистрира втора загуба

източник: Gong.bg, Валентин Грънчаров

Четвъртата част започна по възможно най-кошмарния начин за Лукойл – със серия на Химки от 13:0. Уайт вкара първия кош за „студентите“ чак в 6-та минута на тази четвъртина. Геройски изяви на Филип Виденов намалиха разликата, но тя не успя да падне чувствително до края.

Най-резултатен в мача бе опитният хърватския гард на Химки Марко Попович с 27 точки, а изключително стабилен бе и Сергей Моня, който приключи с 19, плюс девет борби.

За Лукойл 18 реализира Давин Уайт, а по 12 - Александър Янев и Димитрис Вергинис.

СНИМКИ: Лукойл изпусна златен шанс срещу Химки, регистрира втора загуба

източник: Gong.bg, Валентин Грънчаров