Дунав загуби със 70:84 от турския Боташспор и отпадна от турнира Еврокъп, в който се завърна след тригодишно прекъсване. Пред ентусиазираните си фенове в залата в Русе, момичетата на Георги Божков се бориха със зъби и нокти до последно, но отново физически бяха превъзхождани от съперника. Лошият късмет на Дунав в жребия, пратил ги в група F заедно с фаворита за трофея Динамо Курск и силния турски Боташспор, се оказа непреодолим за русенския тим. Въпреки това, баскетболистките на Дунав отново предложиха празник за града, а феновете им се отблагодариха със страхотна патриотична хореография преди началото на двубоя.

СНИМКИ: Дунав се хвърли в битката, но изгоря от Еврокъп след трета загуба

източник: Gong.bg

Силите на шампионките стигнаха за едно полувреме, в което Дунав се държеше на малка разлика от съперника, но дългата пейка и сериозното ръстово преимущество на Боташспор от минута на минута си даваха своето отражение. Русенки нямаха и абсолютно никакъв спортен шанс, а точно обратното, а съдийското трио ръководено от французойката Делоне, съвсем изнерви ситуацията на терена за тях.

Двубоят започна много равностойно, и Дунав дори успя да поведе в началото, след което пет-шест минути играта вървеше кош за кош. Боташспор обаче вкара две поредни тройки, докато домакините направиха няколко пропуска, за да се обърне резултатът в полза на туркините, до шест точки в тяхна полза, три минути и половина преди края на частта. На два пъти Дунав не успя да организира своите атаки за 24 секунди, срещу активната защита на гостите. Аманда Джонсън и Мерике Андерсон стартираха ударно, като вкараха всички точки за русенки в първата четвърт, без две. Периодът приключи при 24:28, но Боташспор разчиташе на центъра си Кортни Принс, която с невероятни габарити превзе пространството под кошовете.

СНИМКИ: Дунав се хвърли в битката, но изгоря от Еврокъп след трета загуба

източник: Gong.bg

Турският отбор започна втория период със серия от 5-0, и оползотвори пропуските на Дунав. Само три минути след началото на частта Боташ вече водеше с двуцифрена разлика от 11 точки. След като при първото си появяване Виолина Кочева не се включи добре, при второто влизане на терена гардът избухна с пет поредни точки, които въраха разликата от 12 до седем. В самия край на първото полувреме Дунав направи хубаво нападение и се оттегли на почивка при 39:46. Русенки се държаха много равностойно през тези 20 минути, но отстъпиха категорично в борбата, което направи и по-голямата разлика в резултата.

Второто полувреме тръгна добре за играта на Кочева и Джонсън, но Кристина Сантяго направи четвъртия си фаул още преди да са изминали три минути от третата четвърт, а като цяло тя не успя и да се разгърне срещу много силните центрове на Боташ. Въпреки това, в 25-та минути изоставането на Дунав бе само пет точки. Усилията в нападение обаче естествено изтощиха доста момичетата на Георги Божков, и те получаваха лесно обратно точките, които вкарваха.

СНИМКИ: Дунав се хвърли в битката, но изгоря от Еврокъп след трета загуба

източник: Gong.bg

Авансът на туркините пак стана 10 точки, а минута и половина преди края на четвърнината стигна най-голямата разлика до момента от 14 точки, а частта свърши при 16 – 57:73.

Мерике Андерсон реализира първия си кош за второто полувреме в първата минута на четвъртия период, но Дунав продължаваше да губи сериозно с 15 точки след това попадение. Опитите на домакините да намалят поне до десет, и да търсят оттам някаква промяна, така и не даваха резултат, и пасивът им си остана двуцифрен. Освен на Сантяго, четири нарушения тежаха вече и на основния реализатор на Дунав след почивката – Кочева. При 13 точки, четири минути преди финалната сирена, българският шампион продължаваше да се бори, но се виждаше явното физическо превъзходство на Боташспор.

Поредния си много силен мач в Европа изигра Кортни Принс, завършила с 22 точки за Боташспор, като взе и цели 17 борби. Айше Акинджъ се отчете с 19 точки за гостите.

За Дунав Аманда Джондън реализира най-много – 20 точки, Мерике Андерсон вкара 16, а Виолина Кочева завърши с 13.

Дунав ще отпадне от Еврокъп след един последен мач, срещу топ фаворита за спечелване на Еврокъп, и шампион от миналия сезон в турнира – Динамо Курск – като гост, след седмица. Динамо и Боташспор ще продължат участието си в надпреварата, а а русенският състав ще остане да се бори за титла и Купа в България.