Най-силният европейски клубен турнир по баскетбол - Евролигата, ще претърпи промяна на схемата от следващия сезон, но изпълнителният директор на надпреварата Жорди Бертомеу заяви, че не става въпрос за увеличаване на броя на участниците.

Основната промяна ще се изразява в схемата на провеждане на първия кръг на турнира. Досега всички отбори бяха разделени в три групи от по осем отбора, като във втората фаза на надпреварата преминаваха най-добрите пет тима от всяка група и най-добрият шести тим.

От новия сезон обаче, Евролигата ще има четири групи с по шест отбора, а в Топ 16 ще продължават по четири отбора от всяка група. В Топ 16 ще се играе по сегашната схема от четири групи по четири тима, от които първите два продължават във фазата на елиминациите, т.е. четвъртфиналите. Те обаче ще се играят до три победи, а не както досега до две.

Последният етап на Евролигата отново ще Файнъл Фоур, където един срещу друг ще се изправят победителите от четвъртфиналите. Бертомеу обаче заяви, че крайното решение дали да бъде въведен новия формат ще бъде взето на 7 юли на заседание на управата на турнира в Барселона.

Участниците в Евролигата за сезона 2008/2009 година са: Авелино, Армани, Сиена, Лотоматика, Барселона, Реал Мадрид, Таукерамика, Уникаха, Хувентуд, Олимпиакос, Панатинайкос, Паниониос, Льо Ман, Нанси, Фенербахче, Ефес Пилзен, Алба, ЦСКА Москва, Цибона, Олимпия, Макаби Тел Авив, Жалгирис, Сопот и Партизан. Властващ шампион е ЦСКА Москва.